Tips tegen voedselverspilling op melkpak

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft het ‘zuinig op zuivel’-icoon ontwikkeld voor op het zuivelpak. Het icoon bevat tips voor de consument om minder zuivel te verspillen.

Het beeldmerk staat vanaf deze week op diverse pakken verse zuivel van Arla Foods en FrieslandCampina. Het icoon bevat drie simpele tips om consumenten te helpen minder zuivel te verspillen. Als de consument beter omgaat met de THT-datum, zuivel op de juiste temperatuur bewaart en het pak goed leeg maakt, kan veel verspilling worden voorkomen.

THT-datum

De belangrijkste tip betreft de houdbaarheidsdatum, want die zorgt voor veel verwarring bij de consument. De THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot) geeft aan dat het product tot en met die datum een optimale kwaliteit heeft. Mits koel bewaard, is zuivel in veel gevallen ook nog goed na de THT-datum. Het advies als de datum is verlopen: kijk of het product er goed uitziet, ruik aan het product en proef of het nog lekker is.

De twee andere tips betreffen het bewaren en leegmaken van de verpakking. Zuivelproducten moeten in de koelkast worden bewaard en na gebruik direct worden teruggezet. De optimale bewaartemperatuur ligt tussen 4 en 7 graden Celsius. Om een pak vla of yoghurt helemaal leeg te maken, krijgt de consument het advies om het pak op te vouwen en uit te knijpen. Op die manier kan het laatste beetje ook worden gebruikt.

Het ‘zuinig op zuivel’ icoon is ontwikkeld door de Werkgroep Voedselverspilling van de NZO. Ook retailers kunnen het op zuivelpakken van hun eigen merk zetten.

Lees ook: 

Lees ook
Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Online supermarkt Picnic voegt een dun beschermlaagje toe aan avocado’s om deze langer eetbaar te houden. De bescherming is een plantaardig product afkomstig uit de schillen, zaden en pulp van vruchten, dat wordt aangebracht door de Nederlandse leverancier. Klanten van Picnic kunnen de vruchten hierdoor langer gebruiken.

Consumenten kunnen geld besparen met minder voedselverspilling

Consumenten kunnen geld besparen met minder voedselverspilling

Door de inflatie stijgen de prijzen van voedsel. “Consumenten kunnen gemiddeld 120 euro besparen door minder voedsel weg te gooien”, aldus Cees Elemans, sector specialist Food bij ING Sector Banking.

Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Ongeveer 370 derdejaars vwo-leerlingen van vijf Nederlandse Technasia deden mee aan het project 'Stop Voedselverspilling'. Hun opdracht? Een oplossing ontwikkelen voor het weggooien van voedsel. Tijdens de Floriade Expo in Almere werden op 17 mei de winnaars bekend gemaakt.