Tips voor hygiënisch werken in de coronacrisis

coronavirus_2_Pixabay

Harry van Etten van SVVW en Alfons van Leeuwen van FoodBase hebben de handen ineen geslagen om ondernemers binnen de voedingsindustrie te helpen bij hygiënevraagstukken rondom corona. Want hygiënisch werken heeft juist nu de allerhoogste prioriteit. Ondanks de hectiek willen we je graag helpen met de onderstaande tips. Voor je eigen veiligheid en die van je medewerkers. Samen blijven we gezond en veilig.

Persoonlijke hygiëne:

  • Verplicht melden bij leidinggevende bij al lichte gezondheidsklachten en dan in overleg bepalen of thuisblijven noodzakelijk is of niet.
  • Bij koorts melden bij leidinggevende en niet het bedrijf betreden maar thuis blijven.
  • Verplicht omkleden op locatie, dagelijks in zijn geheel schone kleding.
  • Naast standaard handen reinigen aanvullend ontsmetting gel gebruiken.
  • Wanneer het hoofd aangeraakt wordt tussentijds handen met alcohol gel ontsmetten.

 Reinigen en ontsmetten:

  • Materialen en werkbanken vaker tussendoor reinigen en ook vaker ontsmetten.
  • Productieruimten dagelijks nat reinigen en ontsmetten.
  • Let bij ontsmetten op de juiste dosering en inwerktijd van uw middel op het te ontsmetten onderdeel, voor een optimale werking.

 Productie en verkoop:

  • Houd in alles 1,5 meter afstand bij communicatie en werkzaamheden (stelregel 2 arm lengtes)
  • Zorg in productie en winkel voor voldoende ventilatie.
  • Communiceer in de winkel dat er alleen met pin betaald kan worden.
  • Bij productie van gebak is een mondkapje aan te raden.
  • In de winkel extra afscherming van het onverpakt eindproduct en klant vergroten naar 1,5 meter en  ga zo tijdelijk zelfbediening stoppen, dus alles aanreiken, bakjes met zelfbedieningstangen voor broodjes e.d even een periode niet gebruiken.
  • Producten aanbieden/laten proeven via proefplankjes dient gestopt te worden.
  • Pinautomaat en de deurklink van de winkeldeur minimaal ieder half uur met ontsmettingsspray afnemen.

 Transport:

  • In overleg met afnemers afleveren bij de deur en niet de locatie betreden.
  • Alle eindproducten verpakt afleveren.
  • Chauffeurs geen eindproducten aanraken of anders handschoenen aantrekken.
  • Chauffeurs alcoholgel meegeven om tussentijds extra de handen te ontsmetten.

Voor meer vragen of advies, neem contact op met Alfons of Harry.

Thema's
Lees ook
Van Rooi Meat gesloten vanwege corona

Van Rooi Meat gesloten vanwege corona

Er is opnieuw een vleesverwerkingsbedrijf dat de deuren moeten sluiten vanwege corona. Bij Van Rooi Meat in Helmond bleek bij een steekproef dat 1 op de 6 medewerkers besmet zijn met het coronavirus. Op last van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost is het bedrijf tot en met komende dinsdag gesloten.

Europees Parlement wil meer inspecties slachthuizen

Europees Parlement wil meer inspecties slachthuizen

Het Europees Parlement wil de arbeidsomstandigheden van Europese seizoenarbeiders en andere arbeidsmigranten verbeteren. Door de coronacrisis komen volgens de Europarlementariërs de misstanden op de werkvloer duidelijk aan het licht. Daarom pleitten ze voor meer arbeidsinspecties op de werkplekken, waaronder de slachthuizen in Nederland.

Vion vervoert medewerkers voortaan in touringcars

Vion vervoert medewerkers voortaan in touringcars

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland sloot gisteren de slachterij van Vion in Apeldoorn, omdat medewerkers te dicht op elkaar in busjes zaten. In een reactie laat Vion weten ook bij het personenvervoer de 1,5 meter regel te handhaven. Het bedrijf zet voortaan touringcars in.