Tips voor hygiënisch werken in de coronacrisis

coronavirus_2_Pixabay

Harry van Etten van SVVW en Alfons van Leeuwen van FoodBase hebben de handen ineen geslagen om ondernemers binnen de voedingsindustrie te helpen bij hygiënevraagstukken rondom corona. Want hygiënisch werken heeft juist nu de allerhoogste prioriteit. Ondanks de hectiek willen we je graag helpen met de onderstaande tips. Voor je eigen veiligheid en die van je medewerkers. Samen blijven we gezond en veilig.

Persoonlijke hygiëne:

  • Verplicht melden bij leidinggevende bij al lichte gezondheidsklachten en dan in overleg bepalen of thuisblijven noodzakelijk is of niet.
  • Bij koorts melden bij leidinggevende en niet het bedrijf betreden maar thuis blijven.
  • Verplicht omkleden op locatie, dagelijks in zijn geheel schone kleding.
  • Naast standaard handen reinigen aanvullend ontsmetting gel gebruiken.
  • Wanneer het hoofd aangeraakt wordt tussentijds handen met alcohol gel ontsmetten.

 Reinigen en ontsmetten:

  • Materialen en werkbanken vaker tussendoor reinigen en ook vaker ontsmetten.
  • Productieruimten dagelijks nat reinigen en ontsmetten.
  • Let bij ontsmetten op de juiste dosering en inwerktijd van uw middel op het te ontsmetten onderdeel, voor een optimale werking.

 Productie en verkoop:

  • Houd in alles 1,5 meter afstand bij communicatie en werkzaamheden (stelregel 2 arm lengtes)
  • Zorg in productie en winkel voor voldoende ventilatie.
  • Communiceer in de winkel dat er alleen met pin betaald kan worden.
  • Bij productie van gebak is een mondkapje aan te raden.
  • In de winkel extra afscherming van het onverpakt eindproduct en klant vergroten naar 1,5 meter en  ga zo tijdelijk zelfbediening stoppen, dus alles aanreiken, bakjes met zelfbedieningstangen voor broodjes e.d even een periode niet gebruiken.
  • Producten aanbieden/laten proeven via proefplankjes dient gestopt te worden.
  • Pinautomaat en de deurklink van de winkeldeur minimaal ieder half uur met ontsmettingsspray afnemen.

 Transport:

  • In overleg met afnemers afleveren bij de deur en niet de locatie betreden.
  • Alle eindproducten verpakt afleveren.
  • Chauffeurs geen eindproducten aanraken of anders handschoenen aantrekken.
  • Chauffeurs alcoholgel meegeven om tussentijds extra de handen te ontsmetten.

Voor meer vragen of advies, neem contact op met Alfons of Harry.

Thema's
Lees ook
Aanbod groente en fruit in Nederland dreigt te verschralen

Aanbod groente en fruit in Nederland dreigt te verschralen

Het aanbod van groente en fruit in Nederland kan verschralen door de maatregelen tegen het coronavirus. Het sluiten van horeca, scholen en bedrijfskantines is een grote klap voor veel Nederlandse telers en leveranciers. Ook het sluiten van de grenzen heeft grote gevolgen voor de continuïteit van deze bedrijven. Niet alleen wordt export ingewikkelder,...

Productie van Corona bier stilgelegd

Productie van Corona bier stilgelegd

De productie van Corona bier in Mexico wordt tijdelijk stilgelegd vanwege het coronavirus. Dat heeft niets te maken met de toevallige gelijknamigheid van het bier en het virus; de productie komt stil te liggen door de Mexicaanse maatregelen tegen de verspreiding van het virus. De Mexicaanse overheid heeft alle non-essentiële activiteiten in de...

Nieuw Europees COVID-19 steunpakket voor visserij

Nieuw Europees COVID-19 steunpakket voor visserij

Na een dringende oproep vanuit de sector en de lidstaten heeft de Europese Commissie een nieuw verbeterd pakket aan steunmaatregelen voor de visserij voorgesteld. Belangenorganisatie VisNed is tevreden met het aangekondigde Europese pakket.