Tips voor hygiënisch werken in de coronacrisis

coronavirus_2_Pixabay

Harry van Etten van SVVW en Alfons van Leeuwen van FoodBase hebben de handen ineen geslagen om ondernemers binnen de voedingsindustrie te helpen bij hygiënevraagstukken rondom corona. Want hygiënisch werken heeft juist nu de allerhoogste prioriteit. Ondanks de hectiek willen we je graag helpen met de onderstaande tips. Voor je eigen veiligheid en die van je medewerkers. Samen blijven we gezond en veilig.

Persoonlijke hygiëne:

  • Verplicht melden bij leidinggevende bij al lichte gezondheidsklachten en dan in overleg bepalen of thuisblijven noodzakelijk is of niet.
  • Bij koorts melden bij leidinggevende en niet het bedrijf betreden maar thuis blijven.
  • Verplicht omkleden op locatie, dagelijks in zijn geheel schone kleding.
  • Naast standaard handen reinigen aanvullend ontsmetting gel gebruiken.
  • Wanneer het hoofd aangeraakt wordt tussentijds handen met alcohol gel ontsmetten.

 Reinigen en ontsmetten:

  • Materialen en werkbanken vaker tussendoor reinigen en ook vaker ontsmetten.
  • Productieruimten dagelijks nat reinigen en ontsmetten.
  • Let bij ontsmetten op de juiste dosering en inwerktijd van uw middel op het te ontsmetten onderdeel, voor een optimale werking.

 Productie en verkoop:

  • Houd in alles 1,5 meter afstand bij communicatie en werkzaamheden (stelregel 2 arm lengtes)
  • Zorg in productie en winkel voor voldoende ventilatie.
  • Communiceer in de winkel dat er alleen met pin betaald kan worden.
  • Bij productie van gebak is een mondkapje aan te raden.
  • In de winkel extra afscherming van het onverpakt eindproduct en klant vergroten naar 1,5 meter en  ga zo tijdelijk zelfbediening stoppen, dus alles aanreiken, bakjes met zelfbedieningstangen voor broodjes e.d even een periode niet gebruiken.
  • Producten aanbieden/laten proeven via proefplankjes dient gestopt te worden.
  • Pinautomaat en de deurklink van de winkeldeur minimaal ieder half uur met ontsmettingsspray afnemen.

 Transport:

  • In overleg met afnemers afleveren bij de deur en niet de locatie betreden.
  • Alle eindproducten verpakt afleveren.
  • Chauffeurs geen eindproducten aanraken of anders handschoenen aantrekken.
  • Chauffeurs alcoholgel meegeven om tussentijds extra de handen te ontsmetten.

Voor meer vragen of advies, neem contact op met Alfons of Harry.

Thema's
Lees ook
Meer overgewicht bij kinderen door corona-lockdown

Meer overgewicht bij kinderen door corona-lockdown

Overgewicht bij kinderen neemt toe door de corona-lockdowns. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder een groep Italiaanse kinderen. Doordat scholen gesloten waren sliepen kinderen langer, kregen ze minder beweging, besteedden ze veel meer tijd voor een scherm en aten ze meer. De onderzoekers van The State University of New York at Buffalo volgden...

Slachthuis Vion in Groenlo weer open, Van Rooi Meat in Helmond langer dicht

Slachthuis Vion in Groenlo weer open, Van Rooi Meat in Helmond langer dicht

Na twee weken gesloten te zijn vanwege coronabesmettingen opent het slachthuis van Vion in Groenlo vandaag, 4 juni, weer de deuren. Het slachthuis Van Rooi Meat in Helmond, dat afgelopen week de deuren moest sluiten blijft nog twee weken langer dicht.

Ook corona onder medewerkers Gelderse fruitsector

Ook corona onder medewerkers Gelderse fruitsector

De GGD Gelderland-Zuid test preventief 160 medewerkers van Fruitmasters in Geldermalsen (totaal 600 medewerkers) en alle 80 medewerkers van Vogelaar-Vredehof in Enspijk op het coronavirus. Het gaat hierbij deels om arbeidsmigranten. De te testen medewerkers mogen wel naar hun werk, maar zij moeten daarbuiten thuis in quarantaine blijven, totdat is gebleken...