Titaniumdioxide (E171) wordt verboden in voedingsmiddelen

gum

Beeld: davidgaigg via Pixabay

Vanaf volgend jaar geldt een EU-breed verbod op de witte kleurstof E171, ofwel titaniumdioxide, in voedingsmiddelen. Lidstaten van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met het voorstel dat de Europese Commisie in mei 2021 deed.

In mei 2021 werd bekend dat de Europese Commissie wil dat titaniumdioxide verboden wordt in voedingsmiddelen. Dit kwam overeen met het advies van het Europese Voedselveiligheidsbureau (EFSA): de stof geeft in voedsel en medicijnen mogelijk te veel gezondheidsrisico’s. In een nieuwsbericht op ad.nl stelt eurocommissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) dat het belang van voedselveiligheid en de gezondheid van de consument buiten kijf staat. “Daarom hebben we, op basis van wetenschappelijke feiten, besloten dit risico te verwijderen uit voeding.”

Onder andere foodwatch voerde jarenlang campagne om het middel uit voeding te halen. Samen met acht andere Europese maatschappelijke organisaties riep de voedselwaakhond de Europese Commissie per brief op om E171 te verbieden. In 2018 waarschuwde RIVM voor de mogelijke risico’s en in Frankrijk is sinds 2020 een verbod op de stof van kracht. In een persbericht van foodwatch zegt directeur Nicole van Gemert: "Het verbod dwingt bedrijven, die zich eerder onwillig hebben opgesteld, E171 eindelijk uit hun producten te halen. Het additief E171 dient er enkel en alleen om een product een ander kleurtje te geven. Dit weegt absoluut niet op tegen de risico's”. 

Over E171 en de verklaring van EFSA

E171, ook wel titaniumwit genoemd, wordt toegevoegd als kleur- en glansmiddel aan onder andere kauwgom, snoep, soep en dressings. Ook zorgt de stof voor helderheid en gaat het verkleuring tegen. Titaniumwit is een poeder dat voor 10 - 50 % uit nanodeeltjes bestaat. Een klein percentage (minder dan 1 %) van de geconsumeerde deeltjes wordt opgenomen in het lichaam. Of de ophoping van de stof in de organen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is de afgelopen tijd beter onderzocht. Meer informatie en diverse publicaties over E171 vind je op de website van het RIVM.

De verklaring van EFSA van mei 2021 hield in dat E171 als voedseladditief niet meer als veilig kan worden beschouwd. Dat betekent niet dat de stof bewezen onveilig is, maar het bureau kan niet uitsluiten dat de titaniumdioxide-nanodeeltjes het DNA aantasten. Doen de deeltjes dat wel, dan is E171 mogelijk kankerverwekkend.

Lees ook
Certificeringssysteem voor verkoop onverpakte biologische producten vereenvoudigd

Certificeringssysteem voor verkoop onverpakte biologische producten vereenvoudigd

Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit informeerde de Tweede Kamer op 21 juni in een Kamerbrief over de actuele stand van zaken van de certificering van supermarkten, kleine verkooppunten en speciaalzaken voor de verkoop van onverpakte biologische producten. Verkooppunten die onverpakte biologische producten verkopen, moeten hiervoor...

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Voedselwaakhond foodwatch start een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat omtrent separatorvlees, ook wel “pink slime” genoemd. Volgens foodwatch maakt de Staat niet duidelijk in welke producten separatorvlees zit, breekt de Staat de Europese wet en heeft de NVWA geen mensen en middelen om toezicht te houden en in te grijpen als er iets grondig misgaat.

Foodwatch haalt Knorr bouillonblokjes uit de schappen wegens giftige minerale olie

Foodwatch haalt Knorr bouillonblokjes uit de schappen wegens giftige minerale olie

Voedselwaakhond foodwatch heeft in verschillende Europese supermarkten de schappen van Knorr bouillonblokjes leeggehaald om consumenten te beschermen tegen gevaarlijke minerale oliën. Foodwatch beschuldigt fabrikant Unilever ervan de producten te blijven verkopen ondanks dat laboratoriumtests een verontreiniging met zogenaamde aromatische minerale oliën...