TNO opent lab voor zeewier-processing

zeewierlab1_800

Op 7 november opende TNO bij ECN in Petten een nieuw laboratorium dat volledig is gericht op de verwerking van zeewier. TNO wil met het laboratorium nieuwe technologieën ontwikkelen om het wier te verwerken tot verschillende brand- en grondstoffen. Wereldwijd is dit het eerste laboratorium dat zich op deze schaal (50 kilo zeewier nat per dag) helemaal richt op zeewierverwerking.

Zeewier naar brandstof

In het nieuwe laboratorium kunnen nieuwe verwerkingsmanieren van zeewier naar biobrandstoffen en groene grondstoffen worden ontwikkeld. In het lab wordt het wier uit elkaar gehaald en gesplitst in suikers, eiwitten en mineralen waarna deze worden opgewerkt tot halffabricaten. Voorbeelden van producten die in het lab geproduceerd kunnen worden zijn zoetstoffen, antioxidanten, mineralen en grondstoffen voor brandstof, duurzame plastics en textiel.

“Voor de transitie naar een duurzame energiemaatschappij is grootschalige inzet van alle duurzame opties nodig,” zegt Jos Keurentjes, lid van de Raad van Bestuur van TNO. “Zeewier als biomassa kan daar een grote rol in spelen.” Met grootschalige zeewierproductie op 5000 vierkante kilometer in de Noordzee zou zo’n tien procent van de Nederlandse energiebehoefte kunnen worden vervuld. “Om zeewier op grote schaal hiervoor in te zetten moeten nog wel wat stappen gezet worden. Het nieuwe laboratorium is daarvoor een mooie impuls.”

Voedsel

Zeewier wordt op meer vlakken toegepast als duurzame oplossing, met name op het gebied van voedsel. Zo zijn er al verschillende Nederlandse startups die brood, pasta of vleesvervangers van het zeegewas maken.

Lees ook
Brood met quinoa en zeewier bij Bakker van Vessem

Brood met quinoa en zeewier bij Bakker van Vessem

Bakker Jos Huijbregts van Bakker van Vessem deed tijdens een reis door de provincie Zeeland inspiratie op voor een nieuw brood. Hiervoor gebruikt hij uitsluitend lokale producten, namelijk tarwe, quinoa en zeewier, en een klein beetje zout.

Seamore en BBROOD presenteren zeewierbrood

Seamore en BBROOD presenteren zeewierbrood

Zeewier heeft veel voordelen. Zo is het duurzaam en zit vol eiwit. Sinds 2015 maakt Willem Sodderland met Seamore alledaags eten van zeewier. De zeewieralternatieven voor pasta en bacon, worden inmiddels in acht landen. Recent lanceerde het bedrijf zeewierwraps. Carel Callenbach, hoofd productontwikkeling bij Seamore, had wat deeg over en besloot daar...

Innoveren met het Digital Food Processing Initiative

Innoveren met het Digital Food Processing Initiative

Digitaal aangestuurde voedselproductie maakt innovaties mogelijk die tot voor kort ondenkbaar waren. Denk aan gepersonaliseerd voedsel, plantaardige eiwitten met de bite van vlees of produceren on demand. Ondernemers kunnen vanaf 29 juni met al hun vragen over digitale technologie terecht bij het Digital Food Processing Initiative (DFPI). DFPI is een...