Op 7 november opende TNO bij ECN in Petten een nieuw laboratorium dat volledig is gericht op de verwerking van zeewier. TNO wil met het laboratorium nieuwe technologieën ontwikkelen om het wier te verwerken tot verschillende brand- en grondstoffen. Wereldwijd is dit het eerste laboratorium dat zich op deze schaal (50 kilo zeewier nat per dag) helemaal richt op zeewierverwerking.

Zeewier naar brandstof

In het nieuwe laboratorium kunnen nieuwe verwerkingsmanieren van zeewier naar biobrandstoffen en groene grondstoffen worden ontwikkeld. In het lab wordt het wier uit elkaar gehaald en gesplitst in suikers, eiwitten en mineralen waarna deze worden opgewerkt tot halffabricaten. Voorbeelden van producten die in het lab geproduceerd kunnen worden zijn zoetstoffen, antioxidanten, mineralen en grondstoffen voor brandstof, duurzame plastics en textiel.

“Voor de transitie naar een duurzame energiemaatschappij is grootschalige inzet van alle duurzame opties nodig,” zegt Jos Keurentjes, lid van de Raad van Bestuur van TNO. “Zeewier als biomassa kan daar een grote rol in spelen.” Met grootschalige zeewierproductie op 5000 vierkante kilometer in de Noordzee zou zo’n tien procent van de Nederlandse energiebehoefte kunnen worden vervuld. “Om zeewier op grote schaal hiervoor in te zetten moeten nog wel wat stappen gezet worden. Het nieuwe laboratorium is daarvoor een mooie impuls.”

Voedsel

Zeewier wordt op meer vlakken toegepast als duurzame oplossing, met name op het gebied van voedsel. Zo zijn er al verschillende Nederlandse startups die brood, pasta of vleesvervangers van het zeegewas maken.

Altijd op de hoogte blijven?