TNO schrapt 220 banen

Onderzoeksinstituut TNO schrapt dit jaar 220 fte's. Van zo’n 100 medewerkers vervalt de functie. Meerdere delen van de organisatie worden geraakt, meldt TNO. Binnen food & nutrition research gaat TNO echter onverminderd door met het versterken van de kennisbasis, zegt een woordvoerder in een toelichting aan evmi.nl.

"Onderwerpen als zoutvermindering, alternatieve eiwitbronnen, 3D-foodprinting en voeding voor ouderen en diabetici blijven core business", aldus de woordvoerder.

Koppelen met nieuwe kennis

"Nieuwe ontwikkelingen op extractie, componentbouw en voedingsproductie worden bovendien gekoppeld met nieuwe kennis op het gebied van systeembiology, gedragsbeïnvloeding, consumentenacceptatie en risicobepaling. Dit om zowel de veiligheid, de productie, de consumptie en de beleving van voedingsproducten te verbeteren. Reductie van arbeidsplaatsen is hier dan ook niet aan de orde."

"Ook de samenwerking met Wageningen UR is geen onderdeel van de reorganisatie en staat dus niet ter discussie", zegt hij tegen evmi.nl.

'Bijdragen blijven achter'

“Van enkele organisaties uit onze kennisbasis wordt volledig afscheid genomen, van een aantal wordt de omvang verminderd en sommige expertises worden samengevoegd”, meldt het persbericht.

“De aanpassingen in de organisatie geven invulling aan de portfoliokeuzes die eerder dit jaar zijn gemaakt”, stelt TNO. Het is volgens het instituut nodig omdat de overheidsfinanciering voor het onderzoeksinstituut over 2016 en 2017 daalt. Ook het “achterblijven van bijdragen vanuit de markt in bepaalde gebieden, de Nederlandse samenleving, overheid en het bedrijfsleven” speelt een rol.

Inleveren

TNO moet in de periode 2016-2017 ruim 17 miljoen inleveren, meldt het Financieele Dagblad. Daarnaast ontvangt het kennisinstituut ook nog eens z'n 2 miljoen euro minder van de EU.

In het tijdvak tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2016 is al 60 procent van de reductie van 220 fte’s gerealiseerd, onder meer door vacatures niet in te vullen of tijdelijke contracten niet te verlengen. Er werken in totaal, verspreid over meerdere locaties in Nederland, zo'n 3000 mensen.

'Versterken van gebieden'

“TNO kiest in haar portfolio voor het versterken van die gebieden van haar kennisbasis waar de impact van TNO het meest wordt onderkend. Een gevolg hiervan is dat een aantal kennisgebieden versneld wordt afgebouwd.”

De maatregelen zijn er volgens TNO op gericht om ook in de toekomst een hoogwaardige toegepaste kennisbasis te kunnen blijven bieden.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Verkoop vlees- en zuivelvervangers vlakt af, maar ABN AMRO verwacht verdubbeling in 2030

Verkoop vlees- en zuivelvervangers vlakt af, maar ABN AMRO verwacht verdubbeling in 2030

De afgelopen jaren groeide de verkoop van vlees- en zuivelvervangers explosief, maar deze lijkt nu af te vlakken. Desondanks verwacht ABN AMRO de komende acht jaar een verdubbeling van de verkoop van plantaardige alternatieven.

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’ bij de groep Food, Quality & Design. De functie wordt gefinancierd door Empa, een Zwitsers onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met materiaalwetenschappen en -technologie. In zijn onderzoek richt Defraeye zich op kwaliteitsverlies...

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het minderen van vlees is vanwege de milieu-en gezondheidsaspecten een hot topic Je hebt groepen die helemaal geen vlees eten zoals de vegetariërs en de veganisten, groepen die minder vlees eten namelijk flexitariërs maar ook nog steeds de echte vleeseters. Vanuit Wageningen University & Research (WUR) zijn er laatst twee studies verschenen waarin het...