TNO schrapt 220 banen

evmi-tno2

Onderzoeksinstituut TNO schrapt dit jaar 220 fte's. Van zo’n 100 medewerkers vervalt de functie. Meerdere delen van de organisatie worden geraakt, meldt TNO. Binnen food & nutrition research gaat TNO echter onverminderd door met het versterken van de kennisbasis, zegt een woordvoerder in een toelichting aan evmi.nl.

"Onderwerpen als zoutvermindering, alternatieve eiwitbronnen, 3D-foodprinting en voeding voor ouderen en diabetici blijven core business", aldus de woordvoerder.

Koppelen met nieuwe kennis

"Nieuwe ontwikkelingen op extractie, componentbouw en voedingsproductie worden bovendien gekoppeld met nieuwe kennis op het gebied van systeembiology, gedragsbeïnvloeding, consumentenacceptatie en risicobepaling. Dit om zowel de veiligheid, de productie, de consumptie en de beleving van voedingsproducten te verbeteren. Reductie van arbeidsplaatsen is hier dan ook niet aan de orde."

"Ook de samenwerking met Wageningen UR is geen onderdeel van de reorganisatie en staat dus niet ter discussie", zegt hij tegen evmi.nl.

'Bijdragen blijven achter'

“Van enkele organisaties uit onze kennisbasis wordt volledig afscheid genomen, van een aantal wordt de omvang verminderd en sommige expertises worden samengevoegd”, meldt het persbericht.

“De aanpassingen in de organisatie geven invulling aan de portfoliokeuzes die eerder dit jaar zijn gemaakt”, stelt TNO. Het is volgens het instituut nodig omdat de overheidsfinanciering voor het onderzoeksinstituut over 2016 en 2017 daalt. Ook het “achterblijven van bijdragen vanuit de markt in bepaalde gebieden, de Nederlandse samenleving, overheid en het bedrijfsleven” speelt een rol.

Inleveren

TNO moet in de periode 2016-2017 ruim 17 miljoen inleveren, meldt het Financieele Dagblad. Daarnaast ontvangt het kennisinstituut ook nog eens z'n 2 miljoen euro minder van de EU.

In het tijdvak tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2016 is al 60 procent van de reductie van 220 fte’s gerealiseerd, onder meer door vacatures niet in te vullen of tijdelijke contracten niet te verlengen. Er werken in totaal, verspreid over meerdere locaties in Nederland, zo'n 3000 mensen.

'Versterken van gebieden'

“TNO kiest in haar portfolio voor het versterken van die gebieden van haar kennisbasis waar de impact van TNO het meest wordt onderkend. Een gevolg hiervan is dat een aantal kennisgebieden versneld wordt afgebouwd.”

De maatregelen zijn er volgens TNO op gericht om ook in de toekomst een hoogwaardige toegepaste kennisbasis te kunnen blijven bieden.

Lees ook:

Lees ook
ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen. Vee...

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Afleiding tijdens het eten zorgt voor een slechtere verwerking van de smaak in de hersenen. Dit hebben onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit aangetoond met een studie die is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen meer eten wanneer ze zijn afgeleid door bijvoorbeeld...

DSM reorganiseert voedingstak en schrapt 350 banen

DSM reorganiseert voedingstak en schrapt 350 banen

Chemieconcern DSM heeft een reorganisatie aangekondigd van de divisie voeding, die ervoor moet zorgen dat de organisatie efficiënter en behendiger zijn producten in de markt kan zetten. Door de reorganisatie verliezen 350 mensen hun baan, een aantal in Nederland maar vooral in Zwitserland en de VS. De ontslagen vallen vooral op centraal en managementniveau. Onder...