TNO Voeding naar Wageningen

tno-zeist

TNO brengt de onderzoeksafdeling Voeding en gezondheid uit Zeist onder bij Wageningen Food & Biobased Research. Dat betekent dat 50 van in totaal 2900 TNO-medewerkers gaan verhuizen, om onderzoek op het gebied van voedsel(technologie), voeding en gezonde voeding te concentreren in Wageningen.

De betrokken TNO research medewerkers gaan over naar Wageningen Research (voormalig DLO). Ze komen in het pand van Food & Biobased Research.

Het nieuwe centrum, dat voorlopig Dutch Food Institute (DFI) heet, zal per 1 januari 2018 officieel van start gaan op de Wageningse campus.

“TNO ziet deze concentratie als een belangrijke stap in het realiseren van onderzoek om toekomstbestendige voedselsystemen te ontwikkelen met voldoende, veilig en gezond, gevarieerd en duurzaam geproduceerd voedsel dat beschikbaar en betaalbaar is voor iedereen”, aldus de organisatie in het persbericht.

Concurrentiekracht

Met de concentratie ontstaat volgens beide partijen “een samenhangend portfolio van fundamenteel en toegepast onderzoek voor nationale en internationale bedrijven en overheden op dit terrein. Dit draagt bij aan de Nederlandse concurrentiekracht en het export perspectief van de Agri&Food sector”.

TNO en Wageningen werken al langer samen. Die samenwerking werd in 2015 geïntensiveerd in het Grand Design Topsector Agri&Food.

Plannen uitwerken

De betrokken partijen zullen de plannen de komende tijd samen met het Ministerie van Economische Zaken en de Topsector Agri&Food uitwerken.

De beide Ondernemingsraden en de Raden van Toezicht moeten ook nog hun goedkeuring aan de voorgenomen samenwerking geven.

Lees ook:

Lees ook
Givaudan verkoopt Nederlandse kaasactiviteiten

Givaudan verkoopt Nederlandse kaasactiviteiten

De Zwitserse geur- en smaakstoffenproducent Givaudan verkoopt een deel van zijn Nederlandse kaasactiviteiten aan het Vlaams-Nederlandse bedrijf St. Paul. Daarmee komt de productie van bewerkte en geraspte kaas die Givaudan in 2017 verkreeg weer terug in Nederlandse handen. Givaudan kreeg de kaasactiviteiten in handen bij de overname van Vika BV in...

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen. Vee...

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Afleiding tijdens het eten zorgt voor een slechtere verwerking van de smaak in de hersenen. Dit hebben onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit aangetoond met een studie die is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen meer eten wanneer ze zijn afgeleid door bijvoorbeeld...