TNO wil meerderheid in TNO Bedrijven BV verkopen

TNO wil dit jaar een meerderheidsaandeel in TNO Bedrijven BV verkopen. Dit past volgens TNO in de langetermijnstrategie van het bedrijf om de technology transfer naar het bedrijfsleven verder te versterken.

Door het aangaan van een strategisch partnership met een externe partij wordt de commerciële en financiële slagkracht van TNO Bedrijven BV verder versterkt. Ook wordt zo de strategische kennispositie van TNO zelf versterkt. “Zo slaan we twee vliegen in één klap”, aldus CEO Paul de Krom van TNO.

Diverse bedrijven

Tot de BV behoren een reeks bedrijven waarvan er al enkele zijn verkocht, zoals Cropwatch in Wageningen, meldt foodholland. Tot de onderdelen die nog wel onderdeel uitmaken van TNO, behoren onder andere Triskelion (oplossingen voor studies naar voedselveiligheid) en Ducares (opsporen van residuen van geneesmiddelen en hormonen in de vleesketen).

Patenten

TNO Bedrijven richt zich sinds 1987 op het ‘naar de markt brengen’ van wetenschappelijke kennis die binnen TNO is ontwikkeld, meldt nu.nl. Dit betekent concreet dat TNO zelf aan de slag gaat met patenten, ontwikkelingen of andere kennis waar het toekomst in ziet. Op deze manier verzekert TNO zich er van dat er geen kennis op de plank blijft liggen.

Intellectueel eigendom

Minister Kamp van EZ heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de voorgenomen verkoop. TNO kan dit besluit zelfstandig nemen. Wel kan de minister bepaalde onderdelen van TNO Bedrijven uitsluiten van verkoop, bijvoorbeeld vanwege de publieke rol van deze bedrijven of om te voorkomen dat intellectueel eigendom van nationaal strategisch belang wordt overgedragen aan private partijen. Dit wordt door TNO en EZ besproken.

Tweede helft 2016

Een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van corporate finance gaat vanaf deze week de oriëntatie op de markt begeleiden. Bij voldoende interesse van een strategische partner wil TNO in de tweede helft van het jaar tot een transactie komen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook
Verkoop vlees- en zuivelvervangers vlakt af, maar ABN AMRO verwacht verdubbeling in 2030

Verkoop vlees- en zuivelvervangers vlakt af, maar ABN AMRO verwacht verdubbeling in 2030

De afgelopen jaren groeide de verkoop van vlees- en zuivelvervangers explosief, maar deze lijkt nu af te vlakken. Desondanks verwacht ABN AMRO de komende acht jaar een verdubbeling van de verkoop van plantaardige alternatieven.

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’ bij de groep Food, Quality & Design. De functie wordt gefinancierd door Empa, een Zwitsers onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met materiaalwetenschappen en -technologie. In zijn onderzoek richt Defraeye zich op kwaliteitsverlies...

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het minderen van vlees is vanwege de milieu-en gezondheidsaspecten een hot topic Je hebt groepen die helemaal geen vlees eten zoals de vegetariërs en de veganisten, groepen die minder vlees eten namelijk flexitariërs maar ook nog steeds de echte vleeseters. Vanuit Wageningen University & Research (WUR) zijn er laatst twee studies verschenen waarin het...