TNO wil meerderheid in TNO Bedrijven BV verkopen

evmi-tno2

TNO wil dit jaar een meerderheidsaandeel in TNO Bedrijven BV verkopen. Dit past volgens TNO in de langetermijnstrategie van het bedrijf om de technology transfer naar het bedrijfsleven verder te versterken.

Door het aangaan van een strategisch partnership met een externe partij wordt de commerciële en financiële slagkracht van TNO Bedrijven BV verder versterkt. Ook wordt zo de strategische kennispositie van TNO zelf versterkt. “Zo slaan we twee vliegen in één klap”, aldus CEO Paul de Krom van TNO.

Diverse bedrijven

Tot de BV behoren een reeks bedrijven waarvan er al enkele zijn verkocht, zoals Cropwatch in Wageningen, meldt foodholland. Tot de onderdelen die nog wel onderdeel uitmaken van TNO, behoren onder andere Triskelion (oplossingen voor studies naar voedselveiligheid) en Ducares (opsporen van residuen van geneesmiddelen en hormonen in de vleesketen).

Patenten

TNO Bedrijven richt zich sinds 1987 op het ‘naar de markt brengen’ van wetenschappelijke kennis die binnen TNO is ontwikkeld, meldt nu.nl. Dit betekent concreet dat TNO zelf aan de slag gaat met patenten, ontwikkelingen of andere kennis waar het toekomst in ziet. Op deze manier verzekert TNO zich er van dat er geen kennis op de plank blijft liggen.

Intellectueel eigendom

Minister Kamp van EZ heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de voorgenomen verkoop. TNO kan dit besluit zelfstandig nemen. Wel kan de minister bepaalde onderdelen van TNO Bedrijven uitsluiten van verkoop, bijvoorbeeld vanwege de publieke rol van deze bedrijven of om te voorkomen dat intellectueel eigendom van nationaal strategisch belang wordt overgedragen aan private partijen. Dit wordt door TNO en EZ besproken.

Tweede helft 2016

Een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van corporate finance gaat vanaf deze week de oriëntatie op de markt begeleiden. Bij voldoende interesse van een strategische partner wil TNO in de tweede helft van het jaar tot een transactie komen.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen. Vee...

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Afleiding tijdens het eten zorgt voor een slechtere verwerking van de smaak in de hersenen. Dit hebben onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit aangetoond met een studie die is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen meer eten wanneer ze zijn afgeleid door bijvoorbeeld...

1 miljoen subsidie voor onderzoek naar eiwittransitie

1 miljoen subsidie voor onderzoek naar eiwittransitie

De Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Delft en Wageningen UR gaan onderzoeken wat er moet gebeuren om consumenten te laten overstappen naar plantaardige alternatieven voor vlees- en melkproducten. Daarbij werken ze samen met onder andere Unilever en Danone Nutricia Research.