Toch ook in Nederland besmette slachthuismedewerkers

4 mei 2020 Foodlog
Foto: Pixabay

In de Gelderse plaats Velp zijn 28 arbeidsmigranten uit een logement in isolatie geplaatst omdat de meesten van hen zijn besmet met het coronavirus. Ze zijn met bussen vervoerd naar een schip in Arnhem waar ze geïsoleerd zijn. De 23 andere bewoners van het complex zijn niet ziek. Ze moeten wel 14 dagen thuis in quarantaine blijven. Het uitzendbureau waar ze voor werken, verzorgt hun eten en drinken. Het gaat om voornamelijk Roemeense arbeidsmigranten die werken in de vleesindustrie.

Afgelopen week meldde het COV, de brancheorganisatie voor de Nederlandse vleesverwerkende industrie, dat in Nederlandse slachthuizen geen problemen zouden zijn met Covid-19. In de VS zijn besmettingen de oorzaak dat grote slachthuizen moesten worden stilgelegd; dieren worden op het boerenerf gedood en hun karkassen vernietigd. In de VS zijn per slachthuis vele honderden medewerkers uitgeschakeld

Dergelijke toestanden zijn het gevolg van zo goedkoop mogelijke huisvestingsomstandigheden waarin eenmaal gevestigde besmettingen zich gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen. De krappe woonsituatie van arbeidsmigranten is al jaren een doorn in het oog van de vakbeweging. De coronacrisis geeft nieuwe argumenten aan hun zaak.

Foodlog

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?