Toch ook in Nederland besmette slachthuismedewerkers

slachthuis_bron: Pixabay

Foto: Pixabay

In de Gelderse plaats Velp zijn 28 arbeidsmigranten uit een logement in isolatie geplaatst omdat de meesten van hen zijn besmet met het coronavirus. Ze zijn met bussen vervoerd naar een schip in Arnhem waar ze geïsoleerd zijn. De 23 andere bewoners van het complex zijn niet ziek. Ze moeten wel 14 dagen thuis in quarantaine blijven. Het uitzendbureau waar ze voor werken, verzorgt hun eten en drinken. Het gaat om voornamelijk Roemeense arbeidsmigranten die werken in de vleesindustrie.

Afgelopen week meldde het COV, de brancheorganisatie voor de Nederlandse vleesverwerkende industrie, dat in Nederlandse slachthuizen geen problemen zouden zijn met Covid-19. In de VS zijn besmettingen de oorzaak dat grote slachthuizen moesten worden stilgelegd; dieren worden op het boerenerf gedood en hun karkassen vernietigd. In de VS zijn per slachthuis vele honderden medewerkers uitgeschakeld

Dergelijke toestanden zijn het gevolg van zo goedkoop mogelijke huisvestingsomstandigheden waarin eenmaal gevestigde besmettingen zich gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen. De krappe woonsituatie van arbeidsmigranten is al jaren een doorn in het oog van de vakbeweging. De coronacrisis geeft nieuwe argumenten aan hun zaak.

Foodlog

Lees ook
Rapport wijst uit: we missen gezamenlijk koffie- en theeleuten

Rapport wijst uit: we missen gezamenlijk koffie- en theeleuten

Na kraanwater blijven koffie en thee de meest gedronken dranken in Nederland. Door de coronamaatregelen halen mensen minder vaak koffie (to-go) buiten de deur. Het koffie-/theemomentje met familie en vrienden wordt gemist.

Pronomar draagt bij aan hygiëne maatregelen rondom COVID-19

Pronomar draagt bij aan hygiëne maatregelen rondom COVID-19

De voedingsmiddelenindustrie is een van de branches waar hygiëne aan zeer strikte eisen gebonden is. Helemaal sinds de komst van het COVID-19 virus kent dit een nieuw hoogtepunt en worden bedrijven geacht alle richtlijnen en voorschriften voor hygiëne aan te scherpen. Zo merkt Pronomar, leverancier van droogsystemen, een toenemende interesse van voedingsmiddelenbedrijven...

Vion vervangt 3.300 Oost-Europese flexbanen door vaste contracten

Vion vervangt 3.300 Oost-Europese flexbanen door vaste contracten

De Vion Food Group neemt per 1 januari 2021 3.300 werknemers in vaste dienst. Het gaat om medewerkers die al bij de Duitse vestigingen van Vion werken op basis van flexcontracten via bureaus. Vion beëindigt de samenwerking met deze bureaus en neemt zelf de verantwoording over voor de betrokken medewerkers.