Tony's Chocolonely verwijderd van slaafvrije chocolade-lijst

16 februari 2021

Beeld: Etty Fidele via Unsplash

Volgens de organisatie Slave Free Chocolate voldoet Tony's Chocolonely niet meer aan de voorwaarden om bestempeld te worden als chocolade die zonder illegale arbeid is geproduceerd. Sinds een paar maanden staat het Nederlandse merk niet meer op de lijst van de Amerikaanse NGO.

Oorzaak is de samenwerking met Barry Callebaut, waar Tony's zijn cacaobonen laat verwerken. De bedrijven werken al sinds de oprichting van Tony's Chocolonely samen, maar de chocoladegigant maakt voor zijn eigen chocoproductie wél gebruik van gedwongen arbeid. Slaven- en kinderarbeid is een groot probleem in de cacaoindustrie, veroorzaakt door de extreem lage cacaoprijzen, het gebrek aan wetgeving om cacaoboeren te beschermen en slechte traceerbaarheid van de cacaobonen. Zie ook de Cacaobarometer.

Barry Callebaut produceert de chocolade van Tony's Chocolonely afzonderlijk van zijn eigen chocolade, omdat Tony's wel alle routes traceert die hun cacaobonen afleggen. Daardoor treft het merk soms kinderarbeid aan, waarna dit meteen aangepakt kan worden. Slave Free Chocolate erkent dat de chocolade inderdaad 100% traceerbaar is, schrijft Volkskrant. Het verwijderen van de lijst lijkt vooral te komen door een meningsverschil over hoe er verandering moet komen in de cacaoindustrie.

Tony's Chocolonely heeft als missie om 100% slaafvrije chocolade te maken - niet alleen zelf, maar industriebreed. Het bedrijf beweert dus niet daadwerkelijk slaafvrije chocolade te maken. Traceerbaarheid is daarbij de sleutel in het verhaal, laat Tony's weten in een reactie op de ophef. Voor het merk is het niets nieuws dat ze niet voldoen aan alle criteria die Slave Free Chocolate stelt voor de lijst. Daarnaast kiest Tony's er bewust voor om cacao in te kopen in de landen waar de problemen het grootst zijn (Ghana en Ivoorkust), "zodat we juist hier de problemen kunnen helpen aanpakken." Ook schrijft Tony's: "De auteur van de Slaafvrije Chocolade lijst [vindt] dat onze samenwerking met Barry Callebaut in strijd is met onze missie om alle chocolade 100% slaafvrij te maken, terwijl wij juist samenwerken met Barry Callebaut om deze missie op wereldschaal mogelijk te maken." Tony's koos in 2005 bewust voor de samenwerking, "om aan te tonen dat het mogelijk is om volledig traceerbaar te zijn terwijl je met een grote verwerker samenwerkt." Een uitgebreidere reactie lees je op de website van Tony's Chocolonely.  

 

Altijd op de hoogte blijven?