Tool om kwetsbaarheid voor voedselfraude in te schatten

Speciaal voor het inschatten van de eigen kwetsbaarheid voor voedselfraude, kunnen bedrijven gebruikmaken van een self assessment tool.

De online tool is op 14 januari gelanceerd. Het instrument is ontwikkeld door SSAFE (een samenwerkingsverband van grote voedselbedrijven) en PwC, in samenwerking met Wageningen University en de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Schade

Voedselfraude tast het vertrouwen van consumenten aan en zorgt voor risico’s op het gebied van voedselveiligheid, meldt PwC. De schade voor de wereldwijde voedselindustrie wordt geschat op jaarlijks 30 tot 40 miljard dollar.

“De lange productieketen en schaarste maakt fraude met voedsel relatief makkelijk en lucratief”, stelt Hans Schoolderman, partner en specialist voedselintegriteit bij PwC.

Fraude technisch mogelijk?

Met een assessment krijgen bedrijven inzichtelijk of fraude technisch mogelijk is, of de eigen kennis paraat is en welke beheersmaatregelen beter moeten. Samenwerking in de gehele keten tussen industrie, consumenten en toezichthouders staat daarbij centraal.

“Recente voedselschandalen hebben de noodzaak om als sector voedselfraude in de gehele keten te detecteren en aan te pakken vergroot”, vertelt Quincy Lissaur, executive director van SSAFE.

Minder gelegenheid geven

“Het is niet alleen zaak dat bedrijven hun interne controles verscherpen maar ook dat de keten minder gelegenheid geeft om voedsel te vervalsen voor economisch gewin.”

Dat SSAFE in Nederland terechtkomt, is niet geheel toevallig, stelt Schoolderman. “De kennis van Universiteit Wageningen en de VU op het gebied van voedselveiligheid en -integriteit is van wereldniveau. PwC Nederland heeft de afgelopen jaren ervaring opgebouwd in voedselfraudeonderzoek en risicobeheersing.”

Gratis tool

De krachtenbundeling heeft geleid tot de ontwikkeling van deze tool, die gratis wordt aangeboden.

Bedrijven die er gebruik van maken, kunnen volgens de initiatiefnemers, de resultaten wereldwijd inzetten voor betere controleplannen en risicobeheering.

Meer info

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook
Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Veranderende consumptiegewoonten, fraude, vergrijzing en PFAS’s tarten de voedselveiligheid. Sommige risico’s staan op de radar, andere dreigingen zijn in opmars en nog te weinig in beeld. “Meer onderzoek is wenselijk.”

Zo denken Europeanen over voedselveiligheid (EFSA-rapport)

Zo denken Europeanen over voedselveiligheid (EFSA-rapport)

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA onderzocht met een enquête onder meer dan 27.000 respondenten hoe Europese burgers tegen voedselveiligheid aankijken. In 2010 werd voor het laatst een soortgelijke enquête over dit onderwerp gehouden. Het uitgebreide rapport dat de EFSA heeft opgesteld staat vol interessante inzichten. Bijvoorbeeld...

Meeste fraude in de vissector, volgens EU-rapport

Meeste fraude in de vissector, volgens EU-rapport

Het aantal voedselfraudezaken dat is gemeld bij het Europese netwerk voor voedselfraude is in 2018 flink gestegen. Dat staat in het jaarlijkse rapport van het netwerk, opgesteld door de Europese Commissie. Over de vissector zijn het hoogste aantal meldingen gemaakt, stelt het rapport. In 2018 werden in totaal 234 zaken gemeld via het AAC-systeem...