Top bv wil gesteriliseerde producten verbeteren

EVMI_Wouter de Heij Top bv

Wouter de Heij is de CEO van Top bv. Het bedrijf houdt zich bezig met productontwikkeling, procestechnologie en innovatie management voor de levensmiddelenindustrie. EVMI sprak met hem over onder andere het bedrijf Top bv en de grote ontwikkelingen in de levensmiddelenindustrie. Volgens De Heij zijn deze grote ontwikkelingen milde pasteurisatie en sterilisatie, fresh convenience en all-naturalness.

Top bv

De Heij richtte in 2005 zijn bedrijf samen met drie anderen op. De aanleiding was de fusie van zijn toenmalige werkgever ATO-DLO, Dienst Landbouwkundig Onderzoek met de Universiteit Wageningen. "Universiteiten zijn er vooral om jonge mensen goed op te leiden. Andere marktpartijen moeten zorgen voor productontwikkeling en innovatie", aldus De Heij. Top bv is zo'n bedrijf. Het bedrijf ontwikkelt nieuwe voedselproducten en ontwerpt machines voor het verwerken van voedsel en het realiseren van voedselveiligheid. Het bedrijf is een van de koplopers in dit vakgebied.

Milde pasteurisatie en sterilisatie

Top bv werkt onder andere aan milde pasteurisatie en sterilisatie. Bij milde pasteurisatie worden de smaak, kleur en structuur van het product beter behouden. Methodes die het bedrijf hiervoor gebruikt zijn bijvoorbeeld Pure pulse en pascalisation (HPP). Bij Pure pulse worden elektrische pulsen door het product te geleiden. Pascalisation doodt bacterieën met behulp van waterdruk. Binnen kort lanceert het bedrijf de milde sterilisatie methode PureWave. Deze technologie werkt door middel van radiogolven. Top bv werkte vier jaar aan deze technologie.

All naturalness

All naturalness is een andere grote ontwikkeling volgens De Heij. Dit betekent alleen natuurlijke grondstoffen en ingrediënten en geen artificiële E-nummers. Omdat consumenten E-nummers niet vertrouwen moeten fabrikanten op zoek naar alternatieven. De Heij: "Voor bedrijven in de voedingsindustrie is het belangrijk in te springen op deze trends, anders worden ze straks ingehaald door anderen."

Lees het volledige interview met Wouter de Heij van Top bv in EVMI, editie 4-2018. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Lees ook
Europese subsidie voor innovatie RF-sterilisatie

Europese subsidie voor innovatie RF-sterilisatie

Verschillende duurzame initiatieven en innovaties op het gebied van voeding en gezondheid in Oost-Nederland hebben Europese subsidie ontvangen. De subsidie wordt verstrekt vanuit het Europese subsidieproject OP Oost, dat gericht is op de regionale ontwikkeling van Overijssel en Gelderland. RF-sterilisatie Zo heeft onder meer het samenwerkingsverband...

RF-technologie: in-pack steriliseren met minimale hitteschade

RF-technologie: in-pack steriliseren met minimale hitteschade

Het Wageningse technologiebedrijf TOP BV ontwikkelt een nieuwe sterilisatie-oplossing op basis van Radio Frequency-technologie. Hiermee kunnen voedingsmiddelen in verpakking veel korter verhit worden dan met gangbare technieken, met minder hitteschade aan het product. Onze oma’s zijn niet vies van een pot erwten met worteltjes. Maar met de huidige...

Top lanceert RF-sterilisatie pilot

Top lanceert RF-sterilisatie pilot

Na enkele jaren van ontwikkeling lanceert Top bv uit Wageningen hun RF-sterilisatie pilotopstelling voor levensmiddelenproductie. Op 11 oktober organiseert het bedrijf een seminar over de technologie en de marktkansen van deze in-pack conserveringstechnologie. Belangstellende bedrijven kunnen zich hiervoor aanmelden. Radio Frequency De introductie van Radio...