Top bv wil gesteriliseerde producten verbeteren

EVMI_Wouter de Heij Top bv

Wouter de Heij is de CEO van Top bv. Het bedrijf houdt zich bezig met productontwikkeling, procestechnologie en innovatie management voor de levensmiddelenindustrie. EVMI sprak met hem over onder andere het bedrijf Top bv en de grote ontwikkelingen in de levensmiddelenindustrie. Volgens De Heij zijn deze grote ontwikkelingen milde pasteurisatie en sterilisatie, fresh convenience en all-naturalness.

Top bv

De Heij richtte in 2005 zijn bedrijf samen met drie anderen op. De aanleiding was de fusie van zijn toenmalige werkgever ATO-DLO, Dienst Landbouwkundig Onderzoek met de Universiteit Wageningen. "Universiteiten zijn er vooral om jonge mensen goed op te leiden. Andere marktpartijen moeten zorgen voor productontwikkeling en innovatie", aldus De Heij. Top bv is zo'n bedrijf. Het bedrijf ontwikkelt nieuwe voedselproducten en ontwerpt machines voor het verwerken van voedsel en het realiseren van voedselveiligheid. Het bedrijf is een van de koplopers in dit vakgebied.

Milde pasteurisatie en sterilisatie

Top bv werkt onder andere aan milde pasteurisatie en sterilisatie. Bij milde pasteurisatie worden de smaak, kleur en structuur van het product beter behouden. Methodes die het bedrijf hiervoor gebruikt zijn bijvoorbeeld Pure pulse en pascalisation (HPP). Bij Pure pulse worden elektrische pulsen door het product te geleiden. Pascalisation doodt bacterieën met behulp van waterdruk. Binnen kort lanceert het bedrijf de milde sterilisatie methode PureWave. Deze technologie werkt door middel van radiogolven. Top bv werkte vier jaar aan deze technologie.

All naturalness

All naturalness is een andere grote ontwikkeling volgens De Heij. Dit betekent alleen natuurlijke grondstoffen en ingrediënten en geen artificiële E-nummers. Omdat consumenten E-nummers niet vertrouwen moeten fabrikanten op zoek naar alternatieven. De Heij: "Voor bedrijven in de voedingsindustrie is het belangrijk in te springen op deze trends, anders worden ze straks ingehaald door anderen."

Lees het volledige interview met Wouter de Heij van Top bv in EVMI, editie 4-2018. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Lees ook
Vendingmachine volgens richtlijnen Voedingscentrum

Vendingmachine volgens richtlijnen Voedingscentrum

Steeds meer scholen en sportkantines gaan voor de certificering van het Voedingscentrum voor de Gezonde School of Sportkantine. Het aanbod van vendingmachines bleef hier op achter. Daarom sloegen Vendingland, Vrumona en Food2Smile de handen ineen. Het resultaat is Food&Drinks2Smile: een vendingmachine met alleen verantwoorde keus in snoep, snacks...

Knaloranje yoghurt, goedgekeurd, maar vraag niet waarom

Knaloranje yoghurt, goedgekeurd, maar vraag niet waarom

Onlangs ging het weer eens over e-nummers. Het zorgde voor veel kabaal, maar weinig nieuws. Dennis Zeilstra vindt het tijd voor een breder perspectief. Door Dennis Zeilstra - Foodlog Vrijwel alle discussies die pretenderen de wetenschappelijke status van e-nummers te beschrijven, zoomen in op de additieven zelf. Ze gaan over hun veiligheid en of we...

Een week rellen over nieuwsloze E-nummers

Een week rellen over nieuwsloze E-nummers

Fotocredits: Rosanne Hertzberger, Bas Uterwijk voor Foodlog Media De Volkskrant diende een bericht over E-nrs 'te pittig op'. Die conclusie trekt Ombudsvrouw Annieke Kranenberg van de Volkskrant na de rel die afgelopen week in Nederland ontstond over het E-nummer boek van NRC-columnist Rosanne Hertzberger. Tal van bladen, 1Vandaag en Pauw droegen hun...