TOP deelt strategie op het gebied van RF-sterilisatie op AnugaTec

TOP bv_Anuga FoodTec

TOP bv is aanwezig tijdens de Anuga FoodTec, die plaatsvindt van 20 tot en met 23 maart in Keulen. CEO Wouter de Heij van TOP bv deelt inzichten, strategieën en de status van de technologie op het gebied van sterilisatie met geïnteresseerden. De ontwikkeling van nieuwe RF-sterilisatietechnologie maakt dat de behoefte aan inzicht in de mogelijkheden groot is.

Bij klassieke sterilisatiemethoden worden pH-neutrale voedingsmiddelen verpakt in conserven als glas, blik of stazakken. Het nadeel hierbij is echter een aanzienlijk verlies van smaak, structuur (bite) en voedingswaarde vergeleken met bevroren of verse producten.

Op het gebied van pasteurisatie zijn de laatste jaren veel nieuwe technologieën ontwikkeld en ingevoerd, zoals HPP (pascalisatie) en PEF (pulsed eletric field). Deze nieuwe koude methoden maakt het mogelijk om verssmaak en gezondheidswaarde te behouden terwijl de veiligheid en houdbaarheid worden verbeterd. Zo’n nieuwe technologie, met behoud van voedingswaarde en smaak, is ook gewenst in sterilisatie.

TOP bv ging met diverse partners de uitdaging aan om nieuwe sterilisatietechnologieën te ontwikkelen waarmee pH-neutrale producten een veel betere kwaliteit en vers-perceptie behouden. Naast PATS (Pressure Assisted Thermal Sterilization) richt TOP zich specifiek op de revolutionaire en gepatenteerde RF-sterilisatietechnologie (radio frequency).

Met deze RF-technologie is de hittebelasting (cooking value) veel lager dan in een gangbaar autoclaafproces. Dit resulteert in meer kleur, meer structuur en meer smaak. Aanzuren en aanzoeten is niet nodig. De producten voldoen volledig aan de voedselveiligheidseisen en kunnen eventueel ook buiten de koeling bewaard worden. TOP werkt zowel aan in-pack als inline RF-processen. In de afgelopen jaren is met partners gewerkt aan de opschaling, en is verkend voor welke productcategorieën deze nieuwe sterilisatietechnologie geschikt is.

Geïnteresseerden in de nieuwe mogelijkheden van RF-sterilisatie op 22 of 23 maart op de Anuga FoodTec, kunnen zich aanmelden via info@top-bv.nl.

Lees ook
‘Makkelijk’ eten zorgt voor overeten

‘Makkelijk’ eten zorgt voor overeten

Hoe kan slimme technologie bijdragen aan gezonder eten? In het Wageningse voedingslab zijn ze dat aan het onderzoeken. Met behulp van sensoren, scanners, speciale camera’s en Artificiële Intelligentie (AI) wordt data verzameld over wat en hoe men eet.

Dinnissen en Ottevanger kondigen strategische samenwerking aan

Dinnissen en Ottevanger kondigen strategische samenwerking aan

Sinds 16 november vormen Dinnissen Process Technology en Ottevanger Milling Engineers een strategische alliantie. Deze krijgt vorm via een deelname in Dinnissen door Bolster Investment Partners en Triott Group, de holding waar Ottevanger deel van uitmaakt.

Racen en flipperen in een ijsfabriek

Racen en flipperen in een ijsfabriek

Maar dan wel in samenwerking Bij het automatiseren van productielijnen voor consumptie-ijs komen bijzondere uitdagingen om de hoek. Bij Holiday Ice mochten we binnen kijken en met onze neus op de lijnen staan. “We zijn hier altijd bezig met vernieuwing, zowel van ons assortiment als van onze productieprocessen”, vertelt Bart Hakbijl, Director...