TOP deelt strategie op het gebied van RF-sterilisatie op AnugaTec

TOP bv_Anuga FoodTec

TOP bv is aanwezig tijdens de Anuga FoodTec, die plaatsvindt van 20 tot en met 23 maart in Keulen. CEO Wouter de Heij van TOP bv deelt inzichten, strategieën en de status van de technologie op het gebied van sterilisatie met geïnteresseerden. De ontwikkeling van nieuwe RF-sterilisatietechnologie maakt dat de behoefte aan inzicht in de mogelijkheden groot is.

Bij klassieke sterilisatiemethoden worden pH-neutrale voedingsmiddelen verpakt in conserven als glas, blik of stazakken. Het nadeel hierbij is echter een aanzienlijk verlies van smaak, structuur (bite) en voedingswaarde vergeleken met bevroren of verse producten.

Op het gebied van pasteurisatie zijn de laatste jaren veel nieuwe technologieën ontwikkeld en ingevoerd, zoals HPP (pascalisatie) en PEF (pulsed eletric field). Deze nieuwe koude methoden maakt het mogelijk om verssmaak en gezondheidswaarde te behouden terwijl de veiligheid en houdbaarheid worden verbeterd. Zo’n nieuwe technologie, met behoud van voedingswaarde en smaak, is ook gewenst in sterilisatie.

TOP bv ging met diverse partners de uitdaging aan om nieuwe sterilisatietechnologieën te ontwikkelen waarmee pH-neutrale producten een veel betere kwaliteit en vers-perceptie behouden. Naast PATS (Pressure Assisted Thermal Sterilization) richt TOP zich specifiek op de revolutionaire en gepatenteerde RF-sterilisatietechnologie (radio frequency).

Met deze RF-technologie is de hittebelasting (cooking value) veel lager dan in een gangbaar autoclaafproces. Dit resulteert in meer kleur, meer structuur en meer smaak. Aanzuren en aanzoeten is niet nodig. De producten voldoen volledig aan de voedselveiligheidseisen en kunnen eventueel ook buiten de koeling bewaard worden. TOP werkt zowel aan in-pack als inline RF-processen. In de afgelopen jaren is met partners gewerkt aan de opschaling, en is verkend voor welke productcategorieën deze nieuwe sterilisatietechnologie geschikt is.

Geïnteresseerden in de nieuwe mogelijkheden van RF-sterilisatie op 22 of 23 maart op de Anuga FoodTec, kunnen zich aanmelden via info@top-bv.nl.

Lees ook
Hoog Technologisch Eten peilt mening consumenten

Hoog Technologisch Eten peilt mening consumenten

Het AgriFoodTech Platform peilt de komende maanden met het rondreizend concept Hoog Technologisch Eten de mening van consumenten over de toepassing van technologie binnen het voedselsysteem. Van juni tot en met oktober reist het concept door het land om de consument het menu van de toekomst voor te schotelen. Hoog Technologisch Eten Hoog Technologisch...

Congresserie Gezonde innovatie van Foodlog

Congresserie Gezonde innovatie van Foodlog

Op 4 juni organiseert Foodlog het eerste snelcongres Gezonde Innovatie. De organisatie gaat in gesprek met productontwikkelaars, diëtisten, mensen van winkel- en horecaformules, wetenschappers, ambtenaren én consumenten om versneld een gezond voedingsaanbod te realiseren. Het thema van de eerste editie is zout. Later volgen suiker, vet, Micronutriënten...

Succesvol debuut Vakbeurs Maintenance

Succesvol debuut Vakbeurs Maintenance

De eerste editie van Maintenance Gorinchem vond op 17, 18 en 19 april plaats. Ruim 2.000 bezoekers kwamen naar deze vakbeurs. Organisator Easyfairs spreekt van een succesvolle eerste editie in Nederland. Ook maakt Easyfairs de datum bekend van de tweede editie, namelijk 21, 22 en 23 april 2020 in Evenementenhal Gorinchem. “We hebben met deze eerste...