TOP ontwikkelt conserveringsprocessen voor vlees en vleesvervangers zonder nitriet

ham_pexels

De technologen van het Wageningse bedrijf TOP hebben een nieuwe technologie ontwikkeld dat vlees, vleesvervangers en hybride producten beschermt tegen de ‘botulismebacterie’ Clostridium botulinum, zonder dat daarvoor de reguliere nitraat- en nitrietapplicaties nodig zijn.

Clostridium botulinum ontwikkelt zich op levensmiddelen met een neutrale pH-waarde zoals vlees en vleesvervangers. De bacterie maakt het giftige botuline aan dat in een hoeveelheid van slechts een microgram al dodelijk kan zijn. De voedingsindustrie gebruikt daarom nitraat en nitriet om vleesproducten te behandelen, waartegen C. botulinum niet is opgewassen. Uit epidemiologische onderzoeken komen aanwijzingen dat een hoge inname van bewerkte vleesproducten de kans op darmkanker verhogen, en nitriet en nitraat behoren tot de bestanddelen die hiervoor misschien verantwoordelijk voor zijn.

TOP noemt het nieuwe proces een uitkomst om het gebruik van nitraat en nitriet in levensmiddelen aan banden te leggen. Het bedrijf ontwikkelde een combinatie van een beperkt aantal cruciale milde conserveringsprocessen die gezamenlijk in de vleesproducten en vleesvervangers de groei van C. botulinum reduceren. Daarbij zijn er nauwelijks consequenties voor de smaak. De toepassing van het proces leidt tot een kleine prijsverhoging van het eindproduct. Het behandelde product is in de koeling 20 dagen houdbaar.

Bron: TOP bv

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.

Plus past vleesverpakkingen aan

Plus past vleesverpakkingen aan

Plus wil minder palstic gebruiken. Daarom pastte de supermarktketen de afgelopen jaren samen met de vleesleveranciers de verpakkingen voor vlees aan. Hiermee bespaart Plus bijna 200.000 kg plastic.

Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

De grootste belemmering voor de overgang naar een meer duurzame landbouw is de geringe consumentenvraag naar duurzaam eten en drinken. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van de tweede Agro-Nutri Monitor.