TOP stelt FoodLab gratis beschikbaar
TOP BV in Wageningen heeft haar nieuwe FoodLab volledig ingericht en stelt de faciliteit nu beschikbaar voor derden. Klanten van TOP kunnen gratis gebruik maken van de ruimte en alle aanwezige machines en faciliteiten voor de voedingsindustrie van morgen.
In het TOP FoodLab is alles aanwezig om op kleine schaal proefproducties uit te voeren voor een breed scala aan producten. Machines zoals een vul-lijn, een verpakkingslijn en een metaaldetector zijn beschikbaar. Ook TOPs eigen innovaties als PurePulse PEF2.0, Coldpresses en de AMAP verpakkingstechnologie kunnen gebruikt worden. In een onlangs gebouwde proefopstelling kunnen vrijwel alle pasteurisatie- en sterilisatieprocessen worden gesimuleerd op verschillende procescondities.
‘The valley of death’
De benodigde investering om een nieuwe productielijn te openen of een nieuwe procestechniek aan te schaffen is vaak erg hoog. Dit maakt het risico doorgaans onoverkomelijk groot. Dit fenomeen - ‘the valley of death’ genoemd - is een negatieve factor die innovatie afremt of zelfs in de kiem smoort. Door in het FoodLab deze faciliteiten beschikbaar te stellen wil TOP een brug vormen waarover innovatieve bedrijven deze valley of death kunnen passeren. Het lab staat open voor alle klanten van TOP, zowel starters als multinationals in de voedingsindustrie.
TOP BV, dienstverlener in food design, procesontwerp en innovatiemanagement, heeft in de afgelopen twaalf jaar aan de wieg gestaan van geavanceerde foodinnovaties. TOP is sterk gericht op open innovatie en werkt daarom samen met bedrijven uit de gehele voedingsmiddelenketen, van ‘farm to fork’.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Groei omzet voedingsmiddelenindustrie in laatste kwartaal 2022
In het vierde kwartaal van 2022 groeide de omzet van de totale Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen een omzetgroei van 18,8 procent voor voedings- en genotmiddelenindustrie ten opzichte van 2021. Deze stijging is met name te danken aan hogere prijzen.
‘Consument profiteert van meer robots in voedingsindustrie’
Het kabinet ziet robots als een mogelijke oplossing voor het personeelstekort. Volgens Ceel Elemans, sector specialist Food van ING Sector Banking kan de consument profiteren van meer robots in de voedingsindustrie. Het Arnhemse ingenieursbureau QING liet al zien dat de inzet van robots ook is weggelegd voor kleinere voedingsproducenten.
Slimme afvulinstallatie bij machinebouwer Scaldopack
Bedrijven willen vandaag zekerheid en dat geldt zeker voor sectoren waar hygiëne een hoofdrol speelt. Betrouwbaarheid is voor veel van deze bedrijven een factor waar ze graag in investeren. Machinebouwer Scaldopack speelt prima in op die noden en kiest resoluut voor kwaliteit.