Transparante blockchain-nootmuskaat in de schappen van Coop

nootmuskaat

Verstegen Spices & Sauces gaat de productieketen van hun nootmuskaat transparant maken. Met behulp van blockchaintechnologie en een app kunnen consumenten van de Coop straks de route van hun nootmuskaat bekijken, van boer tot bord.

De eerste oogsten zijn inmiddels al te vinden in de webapplicatie ‘Back to the Origin’ van Verstegen. Die maakt gebruik van een blockchain waarop individuele producten door de hele keten kunnen worden gevolgd. Verstegen heeft het project opgezet in samenwerking met de non-profitorganisatie Fairfood, die zich inzet voor eerlijke handelsrelaties met alle mensen achter ons eten. Met het project willen ze de positie van de boer verbeteren, het ondernemerschap van de boer stimuleren en werken aan een toekomstbestendige keten. Ook voor de consument heeft het voordelen: zij krijgen inzicht in de (eerlijke) productieketen van het product; alle stappen van boer tot bord zijn terug te zien.

Applicatie

De informatie in de beta-versie van de app is nu nog vrij beperkt. Op dit moment staan er alleen details in over de betrokken boeren en de eerste transacties van boer naar producent. Als rond mei 2019 deze nootmuskaat bij de Coop in de schappen ligt, kunnen consumenten via een QR-code de hele reis van hun product bekijken. Dan zal ook in de app te zien zijn wat de boeren voor hun oogst betaald hebben gekregen, en wat ze minimaal zouden moeten krijgen om een leefbaar inkomen te hebben.

Ketenblockchain

Steeds meer supermarkten en producenten zetten ketenprojecten op om de consument meer inzicht te geven in de oorsprong van hun voedingsmiddelen. Liefst doen ze dat met behulp van blockchaintechnologie. De non-profitorganisatie Fairfood ontwikkelde al eerder blockchains voor de productie van vanille, garnalen, ananas, rietsuiker, tomaten, kokos en koffie. Voor Verstegen deed Fairfood ook onderzoek naar de hoogte van een leefbaar inkomen voor de nootmuskaatboeren op de Indonesische Sangihe-eilanden.

Toekomstige projecten

De ‘Back To The Origin’ nootmuskaat is in eerste instantie exclusief verkrijgbaar bij Coop. “Dit is het eerste blockchainproject dat Verstegen is gestart. Daarom hebben we gekozen om maar een klein deel van de nootmuskaatproductie in kaart te brengen. We wilden eerst uitzoeken tegen welke uitdagingen we aanliepen”, vertelt een woordvoerder van Fairfood. “De volgende stap is dat we alle productieketens van nootmuskaat gaan vastleggen. Daarna gaan we aan de slag met andere kruiden en specerijen. We beginnen met kruiden en specerijen die uit Indonesië komen, en dan volgen de kruiden en specerijen uit andere landen.”

Lees ook
Albert Heijn maakt sinaasappelketen transparant met blockchain

Albert Heijn maakt sinaasappelketen transparant met blockchain

Met blockchaintechnologie willen Albert Heijn en leverancier Refresco de hele keten van het huismerk sinaasappelsap transparant maken. Via een QR code op de verpakking kan de consument zien welke route het product aflegt voordat hij in de schappen staat. Het bericht waarmee Albert Heijn vandaag naar buiten kwam is natuurlijk deels een marketingstunt,...

Koffiemerk Token biedt end-to-end blockchain koffie

Koffiemerk Token biedt end-to-end blockchain koffie

Het nieuwe koffiemerk Token gebruikt blockchain technologie om Westerse koffiedrinkers direct te verbinden met de gemeenschappen die hun bonen telen en branden. Het is een initiatief van de Stichting FairChain en wordt ondersteund door FairChain koffiebrander Moyee Coffee.  Het merk wil 's werelds eerste volledig end-to-end blockchain koffie te worden....

Verstegen introduceert Guilt Free zero added sugar sauzen

Verstegen introduceert Guilt Free zero added sugar sauzen

Verstegen Spices & Sauces introduceert Guilt Free zero added sugar sauzen. In deze sauzen zitten geen suikers of zoetstoffen. Er zijn vier varianten: Piri piri, Salsa tex-mex, Curry ketchup en Tomato ketchup. Guilt Free zero added sugar sauzen Guilt Free sauzen zijn gemaakt van kruiden en specerijen en bevatten alleen van nature aanwezige suikers....