Transparante blockchain-nootmuskaat in de schappen van Coop

nootmuskaat

Verstegen Spices & Sauces gaat de productieketen van hun nootmuskaat transparant maken. Met behulp van blockchaintechnologie en een app kunnen consumenten van de Coop straks de route van hun nootmuskaat bekijken, van boer tot bord.

De eerste oogsten zijn inmiddels al te vinden in de webapplicatie ‘Back to the Origin’ van Verstegen. Die maakt gebruik van een blockchain waarop individuele producten door de hele keten kunnen worden gevolgd. Verstegen heeft het project opgezet in samenwerking met de non-profitorganisatie Fairfood, die zich inzet voor eerlijke handelsrelaties met alle mensen achter ons eten. Met het project willen ze de positie van de boer verbeteren, het ondernemerschap van de boer stimuleren en werken aan een toekomstbestendige keten. Ook voor de consument heeft het voordelen: zij krijgen inzicht in de (eerlijke) productieketen van het product; alle stappen van boer tot bord zijn terug te zien.

Applicatie

De informatie in de beta-versie van de app is nu nog vrij beperkt. Op dit moment staan er alleen details in over de betrokken boeren en de eerste transacties van boer naar producent. Als rond mei 2019 deze nootmuskaat bij de Coop in de schappen ligt, kunnen consumenten via een QR-code de hele reis van hun product bekijken. Dan zal ook in de app te zien zijn wat de boeren voor hun oogst betaald hebben gekregen, en wat ze minimaal zouden moeten krijgen om een leefbaar inkomen te hebben.

Ketenblockchain

Steeds meer supermarkten en producenten zetten ketenprojecten op om de consument meer inzicht te geven in de oorsprong van hun voedingsmiddelen. Liefst doen ze dat met behulp van blockchaintechnologie. De non-profitorganisatie Fairfood ontwikkelde al eerder blockchains voor de productie van vanille, garnalen, ananas, rietsuiker, tomaten, kokos en koffie. Voor Verstegen deed Fairfood ook onderzoek naar de hoogte van een leefbaar inkomen voor de nootmuskaatboeren op de Indonesische Sangihe-eilanden.

Toekomstige projecten

De ‘Back To The Origin’ nootmuskaat is in eerste instantie exclusief verkrijgbaar bij Coop. “Dit is het eerste blockchainproject dat Verstegen is gestart. Daarom hebben we gekozen om maar een klein deel van de nootmuskaatproductie in kaart te brengen. We wilden eerst uitzoeken tegen welke uitdagingen we aanliepen”, vertelt een woordvoerder van Fairfood. “De volgende stap is dat we alle productieketens van nootmuskaat gaan vastleggen. Daarna gaan we aan de slag met andere kruiden en specerijen. We beginnen met kruiden en specerijen die uit Indonesië komen, en dan volgen de kruiden en specerijen uit andere landen.”

Lees ook
‘Food sector loopt decennia achter in technologische innovatie’

‘Food sector loopt decennia achter in technologische innovatie’

Big data, blockchain, geavanceerde robotica en kunstmatige intelligentie; allemaal innovaties die hele branches veranderen. Maar de voedselsector blijft ver achter, stelt een rapport van het World Economic Forum. En dat terwijl die sector juist met wereldwijde problemen kampt die zulke nieuwe systemen zouden kunnen oplossen. “Wereldwijde voedselsystemen...

Alle ketens transparant met IBM's Food Trust blockchain

Alle ketens transparant met IBM's Food Trust blockchain

IBM heeft deze week officieel het project Food Trust gelanceerd. Met dit platform kan voedsel door middel van blockchain-technologie door de hele keten worden gevolgd. Hiermee kan de voedselindustrie volgens IBM een stuk transparanter, veiliger en efficiënter worden. Nestlé, Unilever en Carrefour Het Food Trust platform heeft een proefperiode van achttien...

AH-blockchain sinaasappelketen toch niet zo transparant

AH-blockchain sinaasappelketen toch niet zo transparant

Albert Heijn kwam vorige week met een nieuwe dienst waarmee klanten precies kunnen zien waar de sinaasappelen in hun sap vandaan komen. De blockchain die AH ervoor liet ontwikkelen moet de hele keten transparant maken voor de consument. Maar onderzoek van Trouw laat zien dat echte transparantie nog ver te zoeken is. De krant vond een sinaasappelplantage...