‘Transparantie over de herkomst van voedsel slecht voor de EU’

pasta

Onder het mom van transparantie verplicht Italië vergaande vermeldingen op voedseletiketten. Protectionisme en slecht voor de EU, zegt FoodDrinkEurope (FDE), de Europese bond van Voedselproducenten.

Door Jeroen Thijssen - Foodlog

De Italiaanse overheid heeft de laatste jaren de nationale regels voor voedseletikettering flink uitgebreid. Zuivelmakers, bijvoorbeeld, zijn sinds 2016 verplicht om op het etiket te zetten waar hun ruwe grondstoffen vandaan komen. In september volgden de tomatenverwerkers en vanaf februari 2018 geldt de regel ook voor pasta- en rijstproducenten.

Dat leidde al tot opschudding omdat de fabrikanten van spaghetti, maccheroni en andere deegwaren, vrezen dat het publiek pasta van buiten-Europese tarwe niet zouden kopen. Die gebruiken ze namelijk veelal. Toch zette de overheid door.

Deze week diende FoodDrinkEurope (FDE), de organisatie van Europese voedselproducenten, tegen die nieuwe regels een klacht in bij de Europese Commissie. FDE beschouwt het beleid van de Italiaanse overheid als een vorm van protectionisme. De regels voor tomatenproducten, bijvoorbeeld, zouden zijn bedoeld om de import van goedkopere purée uit China tegen te gaan.

Italië heeft de bepalingen ingevoerd zonder de Europese Unie daarvan op de hoogte te stellen.

De regering van het schiereiland beroept zich op de Italiaanse consument, die gebaat zou zijn bij transparantie. Uit onderzoek van het ministerie van Landbouw blijkt dat 85% van de Italianen het belangrijk vindt om te weten waar de grondstoffen vandaan komen. Dat heeft wel als nadeel dat er maar een kleine hoeveelheid Italiaans product gemaakt kan worden tegen bovendien flink hogere consumentenprijzen.

Lees ook
Agrarische multinationals streven naar standaardisatie van transactiedata

Agrarische multinationals streven naar standaardisatie van transactiedata

Archer Daniels Midland, Bunge, Cargill en Louis Dreyfus Company willen samen tot een moderne standaard voor digitale transactieverwerking in agrarische grondstoffen komen. Digitale standaard De vier multinationals zeggen gezamenlijk onderzoek te doen naar de mogelijkheden om tot een gestandaardiseerd en gedigitaliseerd systeem te komen voor het verwerken...

Alle ketens transparant met IBM's Food Trust blockchain

Alle ketens transparant met IBM's Food Trust blockchain

IBM heeft deze week officieel het project Food Trust gelanceerd. Met dit platform kan voedsel door middel van blockchain-technologie door de hele keten worden gevolgd. Hiermee kan de voedselindustrie volgens IBM een stuk transparanter, veiliger en efficiënter worden. Nestlé, Unilever en Carrefour Het Food Trust platform heeft een proefperiode van achttien...

Geen nieuwe EU-wetgeving tegen misleidende etiketten

Geen nieuwe EU-wetgeving tegen misleidende etiketten

De Europese Commissie komt voorlopig niet met wetsaanpassingen om misleidende etiketten aan te pakken. Dat heeft eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis gezegd in zijn antwoord op vragen van parlementsleden over een rapport van de consumentenorganisatie BEUC. In het rapport stelt BEUC dat de wetgeving tekort schiet...