Tritordeum wint Sustainable Food Award

Tritordeum is een nieuwe door natuurlijke kruising verkregen graansoort met bijzondere agronomische, nutritionele en organoleptische voordelen. Agrasys, de start-up die Tritordeum introduceert, won bij de Sustainable Food Awards in Amsterdam de eerste plaats in de categorie duurzaam ingrediënt.

Tritordeum

"Tritordeum is een project dat met duurzaamheid meerdere raakvlakken heeft", zegt Dr. Pilar Barceló, Managing Director van Agrasys en ondernemer van dit project. Het gewas kan rondom het Middellandse Zeegebied uitstekend geteeld worden, het is robuust en gedijt goed op droge en arme grond. Daarvoor is Tritordeum natuurlijk gekruist met durum en wilde Chileense gerst. Tritordeum is bestand tegen veel voorkomende ziekten en schimmels. Daarom kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum beperkt worden. Tritordeum wordt voor het grootste gedeelte biologisch geteeld.

Transparante keten

Agrasys bouwde voor Tritordeum een transparante keten op waarbij boeren als volwaardige partner worden gezien. Door middel van het fair pricing principe ontvangen de boeren een prijs waarmee zij een volwaardig bestaan kunnen opbouwen. Met tritordeum kunnen de boeren hun akkers weer volledig gebruiken en verdroging wordt tegengegaan. Ook krijgt de sociale cohesie in deze droge gebieden weer een kans.

De Commandeursmolen

De keten strekt zich uit van het zaaigoed tot en met de vermaling tot bloem op de lokale Europese markten. In de Benelux maalt de Commandeursmolen Tritordeum tot meel en bloem volgens traditionele methoden op 40 procent waterkracht. Naast Albert Heijn vindt Tritordeum ook de weg naar de ambachtelijk bakkers via de groothandels Beko, Bakeplus en Rob Peters bakkerij grondstoffen.

Tritordeum is licht zoetig van smaak en heeft een mooie structuur en een goudgele kleur. In vergelijking met tarwe heeft Tritordeum een hoog percentage aan vezels, onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Het gehalte onverteerbare gluten (gliadine) is 40 procent lager, maar Tritordeum is niet geschikt voor Coeliakie Patiënten.

Sustainable Food Awards

Het doel van de Sustainable Food Award is deelnemers, die duurzaamheid in de levensmiddelenindustrie ondersteunen, een podium te geven. De andere winnaars waren:

  • Nieuw Duurzaam Product - Bogawantalawa Tea Estates   Uncompensated Carbon Neutral Teas  (Sri Lanka)
  • Duurzame Verpakking - Eosta Natural Branding (Nederland)
  • Duurzaam Pionier - Straus Family Creamery (VS)
  • Duurzaam Leiderschap - Nature's Path Foods (Canada)

Bron: Bakkers in bedrijf

Lees ook
Transparante eierketen bij Albert Heijn

Transparante eierketen bij Albert Heijn

Vanaf vandaag is de herkomst van de eieren van Albert Heijn te traceren. Door de code van het ei in te vullen op de website kun je onder andere achterhalen waar en wanneer het ei is gelegd. Op alle eieren met 1 ster van het Beter Leven Keurmerk staan twee codes die klanten kunnen invoeren op de website www.check-je-ei.nl. Hier kun je, naast de datum...

Tips Belastingdienst voor btw-verhoging

Tips Belastingdienst voor btw-verhoging

Na de Tweede kamer, is ook de Eerste Kamer akkoord met de btw-verhoging. Op 18 december stemden de Kamerleden met het voorstel in. Dit betekent dat het lage btw-tarief vanaf 1 januari van 6 procent naar 9 procent gaat. Deze tariefverhoging heeft gevolgen voor onder andere de administratie, de prijzen van goederen en diensten en...

Ambachtelijke bakker maakt brood nog steeds te zout

Ambachtelijke bakker maakt brood nog steeds te zout

Uit een meting van het Nederlands Bakkerij Centrum blijkt dat brood van de ambachtelijke bakker een stuk zouter is dan brood uit industriële bakkerijen. Gemiddeld zit het brood van ambachtelijke bakkers zelfs nog boven de wettelijke norm van maximaal 1,8 procent NaCl op de droge stof. Dat meldt het NVB. De meting werd uitgevoerd op 502 verschillende...