TTX in mosselen en oesters legt oogst gedeeltelijk stil

Mosselen_foto Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Op een aantal mossel- en oesterpercelen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer is de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen, schrijft de NRC. Als mensen grote hoeveelheden TTX binnen krijgen, kan dat blijvende zenuwschade veroorzaken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de eigenaren van de betreffende percelen verboden om hun schelpdieren te verhandelen. Mosselen en oesters van omliggende percelen moeten eerst worden getest op TTX voordat zij richting de consument mogen.

Het is onduidelijk waar de stof vandaan komt en hoe deze in de schelpdieren terecht is gekomen. Ook over de duur van de maatregelen is nog veel onduidelijk. De NVWA controleert ‘heel regelmatig’, laat een woordvoerder weten aan de krant: “Op een gegeven moment zijn de waarden weer genoeg gedaald.” Wanneer uit controles blijkt dat er geen TTX meer in de schelpdieren zit, worden de maatregelen opgeheven.

Gelukkig, voor de consument, zijn er nog genoeg mossel- en oesterpercelen waar geen TTX is aangetroffen. Daar kan wel worden gevist. De consument hoeft niet te vrezen voor tekorten, denkt de Nederlandse Oestervereniging.

In 2016 werd ook al TTX aangetroffen in mosselen uit de Oosterschelde. Dat kostte de mosselsector destijds €10 miljoen.

Foodlog

Lees ook
NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

Vanwege de coronamaatregelen en een verminderde capaciteit heeft de NVWA een aantal werkzaamheden afgeschaald. Dat heeft minister van LNV Carola Schouten laten weten in antwoord op kamervragen van de Partij voor de Dieren. Een aantal scenario’s voor het afschalen van werkzaamheden wordt op dit moment uitgevoerd, zegt de minister. Zo wordt...

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Per 1 mei 2020 treedt Rob van Lint terug als inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij was sinds 1 juli 2017 in functie. De Ondernemingsraad van de NVWA heeft "geen vertrouwen in het onder zijn leiding opgestelde plan van aanpak voor het verbeteringstraject van de NVWA."

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

Bij een risicogerichte inspectie van de NVWA eind vorig jaar bleek een aantal vleesbedrijven nog sulfiet toe te voegen aan het vlees. Dat additief mag volgens de wet niet aan vlees worden toegevoegd. De controles werden gedaan bij bedrijven die de afgelopen jaren sulfiet hadden gekocht; bij zeven van die bedrijven werd het gebruik van sulfiet geconstateerd. Sulfiet...