Twaalf flessen Bordeaux keren terug uit de ruimte

International Space Station_Pixabay

Foto: Pixabay

Na twaalf maanden in de ruimte landde woensdag 13 januari een SpaceX-ruimtecapsule met daarin 12 flessen Bordeaux in de Golf van Mexico. Experts zijn benieuwd wat de effecten van de ruimtereis op de wijn zijn. Eind februari is er een proeverij.

Space Cargo Unlimited verzond de flessen wijn samen met 320 stukjes merlot- en cabernet sauvignon-wijnstokken naar het International Space Station (ISS). De wijnflessen werden verpakt in stalen cilinders om te voorkomen dat de flessen zouden blijven. De flessen zijn niet geopend. Na een jaar in de ruimte werden de flessen en de stukjes wijnstok 12 januari weer terug naar de aarde gestuurd.

Eind februari opent Space Cargo een aantal flessen zodat experts kunnen proeven. Daarna volgen maanden van chemische proeven. Wetenschappers willen weten wat de effecten van het verblijf in de ruimte zijn op de sedimentatie en bubbels van de wijn.

Landbouw van de toekomst

Het uiteindelijke doel van dit experiment is klimaatbestendiger en weerbaardere planten op aarde. Door de klimaatveranderingen moeten druiven zich aanpassen aan hardere omstandigheden. Space Cargo Unlimited wil leren van de effecten van het verblijf in de ruimte, zoals gewichtloosheid.

"Ons doel is een oplossing vinden voor de landbouw van de toekomst, die zowel biologisch als gezond is en iedereen kan voeden", vertelt Nicolas Gaume, de directeur van Space Cargo Unlimited aan The Guardian. "Wij denken dat de ruimte een oplossing biedt." 

Bron: The Guardian

Meer over
Lees ook
Nederlandse wijnproductie daalt in 2019

Nederlandse wijnproductie daalt in 2019

Na het topjaar van 2018 blijft de Nederlandse wijnproductie dit jaar achter. De verwacht is 1 miljoen flessen wijn. In 2018 waren dit er 1,25 miljoen. De weersomstandigheden spelen hierbij een grote rol.

Biergist heeft wijngist als voorouder

Biergist heeft wijngist als voorouder

Door het genoom van 47 soorten gist te ontcijferen ontdekten biochemici van de universiteit van Rochester, New York, dat biergist nauw verwant is met wijngist. Dat bericht Nature. Vele biersoorten, zoals pils en de Engelse bitters, worden gebrouwen met brouwersgist, Saccharomyces cerevisiae. Ondergistende bieren, zoals Belgische abdijbieren...

Europese Commissie gaat groente-, fruit- en wijndata documenteren

Europese Commissie gaat groente-, fruit- en wijndata documenteren

De Europese Commissie gaat twee nieuwe marktobservatoria toevoegen aan haar database. Voor groente & fruit, en wijnproducten komt straks een overzicht online met data, marktanalyses en voorspellingen. Het doel van de observatoria is dat producenten meer inzicht krijgen in hun markt. De EU wil zo meer transparantie in haar key-sectoren van de agricultuur....