Twee nieuwe mogelijkheden ontwikkeld om plastic te recyclen

Beeld:  Unsplash

Een samenwerkingsverband tussen bedrijven, overheden en hogescholen en universiteiten ontwikkelde twee veelbelovende methoden om plastic te recyclen. TNO slaagde tijdens kleine proeven om lagen van verpakkingsfolies van elkaar te scheiden. Chemiebedrijf DOW ontdekte de mogelijkheden van meerlaagse folies die uit hetzelfde soort polymeer bestonden.

PACK-CE

De verschillende partijen werkten samen binnen PACK-CE, een project binnen de Nationale Wetenschapsagenda. TNO slaagde erin om de lagen van verpakkingsfolies van elkaar te scheiden met nieuwe oplostechnieken. De lagen in meerlaagse verpakkingsfolies zijn over het algemeen van verschillende polymeren, omdat zij verschillende eigenschappen hebben. Esther Zondervan- Van den Beuken, programmamanager circulaire plastics bij TNO “Bij proeven met honderd gram verpakkingsfolie bleek die dissolutietechnologie goed te werken [...] En dat is geen kostbaar en langdurig proces. Veelbelovend dus. Maar we zijn er nog niet. Nog niet alle polymeren kunnen van elkaar worden gescheiden. En we moeten de technologie nog opschalen. Ook willen we uit die polymeren nog de andere stoffen kunnen halen, zoals pigmenten en stoffen die het plastic sterker maken.”

Eén polymeersoort

Chemiebedrijf Dow experimenteerde met verpakkingsfolies die uit meerdere lagen van hetzelfde polymeer bestonden. Het bedrijf ontwierp elke laag om andere eigenschappen te hebben. Ook deze proeven blijken veelbelovend. “Met meerlaagse folies van dezelfde polymeersoort blijkt er al veel mogelijk te zijn”, zegt Jaap den Doelder, onderzoeker bij Dow Terneuzen. “Wel laten ze wat meer zuurstof door. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld minder geschikt voor producten waar strengere voedselveiligheidseisen voor gelden en die meerdere jaren houdbaar moeten zijn. Onze inschatting is dat we de nieuwe folies momenteel al bij ongeveer een kwart van de producten zouden kunnen gebruiken. Bij zo’n vijftig procent zou dat binnen afzienbare tijd kunnen. En we denken dat het bij de overige kwart van de producten heel lastig wordt.”

Bron: TNO

Lees ook
Hooi als basis voor plastic

Hooi als basis voor plastic

Gras. Een van de makkelijkste gewassen, dat meermaals per jaar te oogsten is. Maar wat moet je met al dat gras, of hooi? Er is meer dan genoeg hooi om de veestapel te voeden. De rest wordt verbrand als biomassa. De Hanzehogeschool onderzoekt een duurzamer toepassing voor hooi: als grondstof voor biobased plastic.

Europese organisatie zet stappen met digitaal watermerk op verpakkingen

Europese organisatie zet stappen met digitaal watermerk op verpakkingen

AIM, een organisatie van 85 Europese merkeneigenaren, begint een project op semi-industriële schaal op het gebied van digitale watermerken. Het gaat testen of de techniek inderdaad helpt bij het sorteren van verpakkingen. Dit moet leiden tot recyclaat van hogere kwaliteit.

Vraag naar gerecycled plastic daalt

Vraag naar gerecycled plastic daalt

Tonnen gerecycled plastic hopen zich op bij Nederlandse recyclingbedrijven. Door de lage olieprijs en de coronacrisis is de vraag naar gerecycled plastic sterk gedaald, waardoor de bedrijven de grondstof niet meer kwijt kunnen. Het betreffende plastic vindt vooral toepassing in de sierteelt, de autobranche, de bouw en in consumentenproducten. Voor...