Twee nieuwe mogelijkheden ontwikkeld om plastic te recyclen

Beeld:  Unsplash

Een samenwerkingsverband tussen bedrijven, overheden en hogescholen en universiteiten ontwikkelde twee veelbelovende methoden om plastic te recyclen. TNO slaagde tijdens kleine proeven om lagen van verpakkingsfolies van elkaar te scheiden. Chemiebedrijf DOW ontdekte de mogelijkheden van meerlaagse folies die uit hetzelfde soort polymeer bestonden.

PACK-CE

De verschillende partijen werkten samen binnen PACK-CE, een project binnen de Nationale Wetenschapsagenda. TNO slaagde erin om de lagen van verpakkingsfolies van elkaar te scheiden met nieuwe oplostechnieken. De lagen in meerlaagse verpakkingsfolies zijn over het algemeen van verschillende polymeren, omdat zij verschillende eigenschappen hebben. Esther Zondervan- Van den Beuken, programmamanager circulaire plastics bij TNO “Bij proeven met honderd gram verpakkingsfolie bleek die dissolutietechnologie goed te werken [...] En dat is geen kostbaar en langdurig proces. Veelbelovend dus. Maar we zijn er nog niet. Nog niet alle polymeren kunnen van elkaar worden gescheiden. En we moeten de technologie nog opschalen. Ook willen we uit die polymeren nog de andere stoffen kunnen halen, zoals pigmenten en stoffen die het plastic sterker maken.”

Eén polymeersoort

Chemiebedrijf Dow experimenteerde met verpakkingsfolies die uit meerdere lagen van hetzelfde polymeer bestonden. Het bedrijf ontwierp elke laag om andere eigenschappen te hebben. Ook deze proeven blijken veelbelovend. “Met meerlaagse folies van dezelfde polymeersoort blijkt er al veel mogelijk te zijn”, zegt Jaap den Doelder, onderzoeker bij Dow Terneuzen. “Wel laten ze wat meer zuurstof door. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld minder geschikt voor producten waar strengere voedselveiligheidseisen voor gelden en die meerdere jaren houdbaar moeten zijn. Onze inschatting is dat we de nieuwe folies momenteel al bij ongeveer een kwart van de producten zouden kunnen gebruiken. Bij zo’n vijftig procent zou dat binnen afzienbare tijd kunnen. En we denken dat het bij de overige kwart van de producten heel lastig wordt.”

Bron: TNO

Lees ook
KIDV publiceert recyclecheck voor papier- en kartonverpakkingen

KIDV publiceert recyclecheck voor papier- en kartonverpakkingen

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) publiceert de recyclecheck voor papier en karton verpakkingen. Het is een hulpmiddel voor professionals in de industrie om duurzame keuzes te maken bij het ontwerpen van een nieuw product of verpakking.

Conclusies onderzoek naar gezondheid biologische kippen onder druk aangepast

Conclusies onderzoek naar gezondheid biologische kippen onder druk aangepast

In 2005-2007 liep in Nederland een grootschalig onderzoek naar de gezondheid van biologische kippen. In televisieprogramma Zembla vertelde de toenmalig onderzoeksleider dat ze onder druk de resultaten aanpaste. Uit het onderzoek zouden aanwijzingen blijken dat biologisch voedsel gezonder is, maar de officiële conclusie was dat er geen conclusie mogelijk...

NRC legt illegale stromen plastic verpakkingen bloot

NRC legt illegale stromen plastic verpakkingen bloot

Een onderzoekcollectief van de NRC en Lighthouse Reports laat zien dat verpakkingen van Nederlands voedsel illegaal naar Turkije geëxporteerd wordt. Het onderzoek benoemt verpakkingen van drop, bier, geraspte kaas en verpakkingen van oliebollen.