Uitwerpselen en ongedierte bij tientallen bakkers, slagers en vishandels
Afbeelding: Karsten Paulick via Pixabay
De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op verzoek van RTL Nieuws inspectierapporten openbaar gemaakt van een kleine 100 voedingswinkels die onder toezicht stonden vanwege slechte hygiëne. Soms duurde het maanden voordat een vieze winkel gesloten werd.
Onder de 93 winkels die onder verscherpt toezicht stonden zijn 31 bakkerijen, 29 supermarkten, 11 slagerijen en 4 vishandels. De dossiers werden opgevraagd door RTL Nieuws, die nu verslag doet van de smerige omstandigheden. In de winkels was "van alles mis", schrijft de nieuwssite. Vooral ongedierte is een plaag en bij tweederde van de winkels zijn boetes uitgedeeld nadat inspecteurs uitwerpselen, karkassen of levende muizen aantroffen.
1 op de 3 zaken die onder verscherpt toezicht stonden, zijn uiteindelijk gesloten op last van de NVWA. Maar soms duurde die sluiting maanden of zelfs langer dan een jaar, terwijl uit de rapporten bleek dat er bij iedere inspectie een muizenplaag werd aangetroffen. Vorige week is er nog een supermarkt in Zwaag gesloten, omdat een aanhoudende muizenplaag gevaar opleverde voor de volksgezondheid. Consumenten weten ondertussen van niets.
Bestrijdingsexperts zouden graag zien dat er sneller wordt ingegrepen, schrijft RTL, maar de NVWA houdt zich aan afspraken die zijn gemaakt met het ministerie. Het toezicht van de NVWA is ondertussen ondermaats, omdat er onvoldoende capaciteit zou zijn om de gewenste hoeveelheid naleefmetingen te verrichten. Dat staat in een rapport dat onlangs naar de Tweede Kamer is verzonden. Het aantal bedrijven dat onder toezicht stond is dus vermoedelijk een onderschatting van het werkelijke aantal winkels dat ondermaats presteert qua hygiëne.
Overigens betreft het zaken die in de problemen zaten in 2019, waarvan RTL Nieuws begin 2020 al de gegevens opvroeg, maar de rapporten zijn pas recent openbaar gemaakt en dus inmiddels verouderd. Volgens de NVWA verandert dit gebrek aan transparantie ergens "in de komende jaren". Dan worden de rapporten van inspecties actief openbaar gemaakt.
Via RTL Nieuws kun je meer details over de dossiers lezen, foto's bekijken en de rapporten downloaden.
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
NVWA: Allergeneninformatie moet beter
Veel bedrijven hebben de allergeeninformatie niet goed op orde. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na inspecties van bijna 13.000 bedrijven in de retail, ambacht en horeca. 60 procent van deze bedrijven informeert de klant onvoldoende over allergenen.
Voedselveiligheid
Het lijkt een open deur, maar het belangrijkste bij de productie van voedsel is voedselveiligheid. En dat kan met een enorme reeks aan factoren samenhangen. Dus net zo divers zijn de onderwerpen die we je hieronder noemen. En dit zijn er nog maar een paar. TFT Glas in je voedsel, dat is dus niet veilig. Glasscherven zijn een grote vrees in iedere...
Food Technology: Het belang van hygiënisch ontwerp
De aandacht voor voedselveiligheid neemt elk jaar toe. Toch lezen we in de media nog steeds over terugroepacties van fabrikanten vanwege een listeria- of salmonellabacterie in voedsel. Hoe kun je als voedselverwerkend bedrijf bacterievorming en besmetting voorkomen? En hoe kun je als engineer bijdragen aan de ontwikkeling van een machine voor de voedingsmiddelenindustrie?