Unilever Brazilië ontvangt miljardenclaim wegens belastingontwijking

calculator

Beeld: stevepb via Pixabay

Ruim €2 miljard; dat eist de Braziliaanse fiscus van Unilever, omdat het levensmiddelenconcern heeft geprobeerd belastingen te ontwijken.

De claim heeft te maken met een herstructurering van de Braziliaanse bedrijfstak in 2001. In 2004 kwam de Braziliaanse belastingdienst al tot de conclusie dat de herstructurering geen bedrijfsmatig doel had, maar werd doorgevoerd om belastingen te ontlopen. Enkele rechtszaken later is de claim opgelopen tot ruim €2 miljard. Een definitieve uitspraak kan nog jaren duren volgens Unilever, aldus het NRC. De totale claim aan Unilever Brazilië is inmiddels €2,9 miljard en betreft meerdere belastingzaken.

De Braziliaanse bedrijfstak is vaker in de problemen geweest, onder andere vanwege een dochterbedrijf dat volgens de rechter als doel had inkomstenbelastingen te ontwijken. Daarnaast zou de firma belastingen ontlopen door producten intern te verkopen via zusterbedrijven, voor een prijs die drie keer lager is dan de uiteindelijke marktprijs.

Lees ook
Rechter wijst verzoek voorlopige voorziening Ben & Jerry’s af

Rechter wijst verzoek voorlopige voorziening Ben & Jerry’s af

Het is Ben & Jerry’s niet gelukt de verkoop in Israël te blokkeren. Een rechter in New York heeft het verzoek tot een voorlopige voorziening afgewezen.

Hogere omzet voor Unilever door prijsverhogingen

Hogere omzet voor Unilever door prijsverhogingen

Unilever verkocht in het eerste half jaar van 2022 minder producten, maar maakte een hogere omzet vanwege prijsverhogingen. Door de prijzen van producten zelf te verhogen had Unilever weinig last van de inflatie. "Unilever heeft een half jaar neergezet dat voortbouwt op ons momentum van 2021, ondanks de uitdagingen van hoge inflatie en lagere mondiale...

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Voedselwaakhond foodwatch start een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat omtrent separatorvlees, ook wel “pink slime” genoemd. Volgens foodwatch maakt de Staat niet duidelijk in welke producten separatorvlees zit, breekt de Staat de Europese wet en heeft de NVWA geen mensen en middelen om toezicht te houden en in te grijpen als er iets grondig misgaat.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren