Unilever Brazilië ontvangt miljardenclaim wegens belastingontwijking

calculator

Beeld: stevepb via Pixabay

Ruim €2 miljard; dat eist de Braziliaanse fiscus van Unilever, omdat het levensmiddelenconcern heeft geprobeerd belastingen te ontwijken.

De claim heeft te maken met een herstructurering van de Braziliaanse bedrijfstak in 2001. In 2004 kwam de Braziliaanse belastingdienst al tot de conclusie dat de herstructurering geen bedrijfsmatig doel had, maar werd doorgevoerd om belastingen te ontlopen. Enkele rechtszaken later is de claim opgelopen tot ruim €2 miljard. Een definitieve uitspraak kan nog jaren duren volgens Unilever, aldus het NRC. De totale claim aan Unilever Brazilië is inmiddels €2,9 miljard en betreft meerdere belastingzaken.

De Braziliaanse bedrijfstak is vaker in de problemen geweest, onder andere vanwege een dochterbedrijf dat volgens de rechter als doel had inkomstenbelastingen te ontwijken. Daarnaast zou de firma belastingen ontlopen door producten intern te verkopen via zusterbedrijven, voor een prijs die drie keer lager is dan de uiteindelijke marktprijs.

Lees ook
Evert Verhulp lid van Raad van Commissarissen Unilever

Evert Verhulp lid van Raad van Commissarissen Unilever

Beeld: Ruud Zwart via Wikimedia Commons Prof. dr. Evert Verhulp (57) is per 1 september 2021 benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen van Unilever Nederland. Hij volgt daarmee mevrouw mr. Nebahat Albayrak op, die van 2016 tot 2021 commissaris was. Verhulp is expert op het gebied van arbeidsrecht en heeft ervaring in de rechtspraktijk en in de...

Ben & Jerry’s boycot ijsverkoop in bezette Palestijnse gebieden

Ben & Jerry’s boycot ijsverkoop in bezette Palestijnse gebieden

IJsproducent Ben & Jerry’s (B&J) maakt in een statement bekend dat het tegen B&J’s normen en waarden ingaat om ijs te verkopen in bezette Palestijnse gebieden. Eind 2022 eindigt het bedrijf daarom de licentieovereenkomst met een lokale Israëlische partner die ijs maakt voor de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

Samenwerking Unilever en Enough

Samenwerking Unilever en Enough

Unilever en De Vegetarische Slager gaan samenwerken met foodtechbedrijf ENOUGH (voormalig 3F BIO). Gezamelijk willen de bedrijven nieuwe plantaardige vleesproducten ontwikkelen en produceren.