Unilever Brazilië ontvangt miljardenclaim wegens belastingontwijking

calculator

Beeld: stevepb via Pixabay

Ruim €2 miljard; dat eist de Braziliaanse fiscus van Unilever, omdat het levensmiddelenconcern heeft geprobeerd belastingen te ontwijken.

De claim heeft te maken met een herstructurering van de Braziliaanse bedrijfstak in 2001. In 2004 kwam de Braziliaanse belastingdienst al tot de conclusie dat de herstructurering geen bedrijfsmatig doel had, maar werd doorgevoerd om belastingen te ontlopen. Enkele rechtszaken later is de claim opgelopen tot ruim €2 miljard. Een definitieve uitspraak kan nog jaren duren volgens Unilever, aldus het NRC. De totale claim aan Unilever Brazilië is inmiddels €2,9 miljard en betreft meerdere belastingzaken.

De Braziliaanse bedrijfstak is vaker in de problemen geweest, onder andere vanwege een dochterbedrijf dat volgens de rechter als doel had inkomstenbelastingen te ontwijken. Daarnaast zou de firma belastingen ontlopen door producten intern te verkopen via zusterbedrijven, voor een prijs die drie keer lager is dan de uiteindelijke marktprijs.

Lees ook
Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Voedselwaakhond foodwatch start een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat omtrent separatorvlees, ook wel “pink slime” genoemd. Volgens foodwatch maakt de Staat niet duidelijk in welke producten separatorvlees zit, breekt de Staat de Europese wet en heeft de NVWA geen mensen en middelen om toezicht te houden en in te grijpen als er iets grondig misgaat.

Unilever verhoogt prijzen en verwacht minder verkopen

Unilever verhoogt prijzen en verwacht minder verkopen

Unilever verhoogt opnieuw de prijzen van producten vanwege de sterk gestegen grondstofkosten door de oorlog in Oekraïne. Dat meldt het bedrijf in een persbericht waarin ook de omzetcijfers van het eerste kwartaal van 2022 worden bekendgemaakt.

Gemeente Rotterdam start recycling pilots met Unilever en OBBOTEC

Gemeente Rotterdam start recycling pilots met Unilever en OBBOTEC

Gemeente Rotterdam brengt verschillende partijen samen om te werken aan innovatieve oplossingen voor moeilijk te recyclen plastic verpakkingen. In verschillende pilots testen de partijen een nieuwe recycling technologie. Die vinden plaats in de nieuwe faciliteit van OBBOTEC in Plant One Rotterdam. In geval de pilots succesvol zijn, wordt het mogelijk...