Unilever krijgt miljoenenboete vanwege machtsmisbruik

unilever

Turkse mededingingsautoriteiten hebben een boete van 480 miljoen Turkse lira, omgerekend €51 miljoen, opgelegd aan Unilever. De voedings-, was- en verzorgingsmiddelengigant wordt beschuldigd van kartelpraktijken bij de verkoop van ijs.

Unilever heeft misbruik gemaakt van haar dominante positie op de markt, zeggen de autoriteiten. Het bedrijf liet verkopers onder andere een exclusiviteitscontract tekenen. Ook zouden er illegale kortingen zijn gegeven aan doorverkopers.

Unilever noemt de uitspraak teleurstellend en zegt zich aan de regels te hebben gehouden. De firma gaat de beslissing van de Turkse autoriteiten met verschillende juridische handelingen aanvechten, liet Unilever weten aan NOS.

De Turkse autoriteiten hebben Unilever zestig dagen tijd gegeven om de contracten met doorverkopers zoals winkels aan te passen, zodat ze wel aan de wet voldoen. De Brits Nederlandse producent zegt het zeer belangrijk te vinden om aan alle lokale regels te voldoen en meent dat dit in Turkije ook zo is, schrijft Trouw in een nieuwsbericht.

Het is niet de eerste keer dat Unilever de fout in gaat, aldus AD. Het Europees Hof van Justitie strafte het bedrijf bijvoorbeeld omdat Unilever gratis vrieskisten gaf aan ijsverkopers, op voorwaarde dat bij het verkooppunt alleen ijs van Unilever over de toonbank ging. Daarnaast kreeg de firma in 2011 een boete van €104 miljoen van de Europese Commissie vanwege een kartel in was- en vaatwasmiddelen en in 2014 volgde vanuit frankrijk een bon van €172,5 miljoen voor verboden prijsafspraken.

Lees ook
Rechter wijst verzoek voorlopige voorziening Ben & Jerry’s af

Rechter wijst verzoek voorlopige voorziening Ben & Jerry’s af

Het is Ben & Jerry’s niet gelukt de verkoop in Israël te blokkeren. Een rechter in New York heeft het verzoek tot een voorlopige voorziening afgewezen.

Hogere omzet voor Unilever door prijsverhogingen

Hogere omzet voor Unilever door prijsverhogingen

Unilever verkocht in het eerste half jaar van 2022 minder producten, maar maakte een hogere omzet vanwege prijsverhogingen. Door de prijzen van producten zelf te verhogen had Unilever weinig last van de inflatie. "Unilever heeft een half jaar neergezet dat voortbouwt op ons momentum van 2021, ondanks de uitdagingen van hoge inflatie en lagere mondiale...

NVWA legt miljoenenboete op aan verkoper van granen, zaden en peulvruchten

NVWA legt miljoenenboete op aan verkoper van granen, zaden en peulvruchten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een importeur van grondstoffen voor levensmiddelen een boete opgelegd van bijna 3,5 miljoen euro. Het bedrijf heeft partijen granen, zaden en peulvruchten verhandeld die niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen. De NVWA maakt niet bekend om welk bedrijf het gaat.