Unilever opent nieuw Foods Innovation Center op de campus van Wageningen

Op vrijdag 6 december opende Koning Willem-Alexander het nieuwe Global Foods Innovation Center op de campus van de Wageningen Universiteit. Unilever koos voor een plek waar naast veel academisch talent ook jonge bedrijven zitten. 

In het nieuwe innovatiecentrum in Wageningen worden de activiteiten van drie Europese ontwikkelingsvestigingen van Unilever samengevoegd. De vestigingen in Vlaardingen, Heilbronn in Duitsland en Poznan in Polen worden gesloten. Hiermee wil Unilever zijn onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten meer centraliseren. “Met een wereldwijd onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Wageningen kunnen we technologie en innovatie versnellen. Als we succesvol willen zijn in de voedingsindustrie is er geen betere plek dan Wageningen”, zei Alan Jope, bestuursvoorzitter van Unilever bij de opening. Het onderzoekscentrum met een oppervlakte van 40.850m2 is er een van zes die de multinational wereldwijd heeft. De andere centra zijn te vinden in Groot-Brittannië, China, India en de Verenigde Staten. Unilever heeft €85 miljoen geïnvesteerd in het nieuwe centrum met de bijnaam 'Hive'. Eerder dit jaar won het gebouw twee ontwerpprijzen: de Global Design Award voor commerciële projecten en de Global Public Award.

Samenwerking

In Wageningen, dichtbij de landbouwuniversiteit en de daar gevestigde start-ups, gaat het bedrijf voortaan innovatiewerk op het gebied van voeding doen. Het draait bijvoorbeeld om het verder ontwikkelen van soepen en sauzen van bijvoorbeeld Knorr, vleesvervangers van de Vegetarische Slager en duurzame verpakkingen. Daaraan werken ruim 500 onderzoekers in de Wageningse vestiging van Unilever. De samenwerking met de universiteit en de start-ups is belangrijk als het gaat om onderzoek naar voedselproducten en duurzaamheid.

Louise Fresco, voorzitter van Wageningen University & Research, is verheugd met de komst van het Unilever-centrum: “‘Science for Impact’ en ‘Partnerships for Impact’ zijn kernthema's bij WUR en we zijn trots op het ontwikkelen van innovatie en partnerschappen, zoals deze samenwerking met het Unilever Foods Innovation Centre.”

Verzet

Niet iedereen is blij met het nieuwe onderzoekscentrum. Studenten van de Wageningen Universiteit vragen zich af hoe wenselijk het is dat dergelijke bedrijven zich dicht bij wetenschappers vestigen. Samira van der Loo van Otherwise, een kritische studentenclub, zegt in De Gelderlander dat Follow the Money daar onderzoek naar heeft gedaan. 70 procent van de Wageningse hoogleraren zou vinden dat de universiteit te weinig ruimte biedt voor fundamenteel onderzoek. Ook vraagt een groot deel van de hoogleraren zich af of de mogelijkheid tot het binnenhalen van geld leidend is bij het bepalen van onderzoeksonderwerpen.

Lees ook
Unilever wordt volledig Brits

Unilever wordt volledig Brits

Het hoge woord is eruit: Unilever heeft vandaag aangekondigd dat het bedrijf zijn duale structuur opgeeft en een volledig Brits bedrijf wordt. Het kantoor in Londen wordt het hoofdkantoor van Unilever, al zal het kantoor in Rotterdam niet sluiten. Dat wordt het hoofdkantoor van de divisie Foods & Refreshments. Unilever bestaat op dit moment uit...

"Genderbalans op de werkvloer moet je actief nastreven"

"Genderbalans op de werkvloer moet je actief nastreven"

De foodsector kent een flink aantal prominente vrouwen, maar er is nog geen reden tot tevredenheid. Afgelopen jaar bleek dat het verschil tussen wat jonge mannen en vrouwen in het bedrijfsleven verdienen, is gegroeid. Hoe staat het met de positie van de vrouw in de voedingsmiddelenindustrie? En wat is er voor nodig om een goede balans te bereiken binnen...

Chef-koks in productontwikkeling: tussen marketeers en technologen

Chef-koks in productontwikkeling: tussen marketeers en technologen

Niet elke opgeleide chef-kok ambieert een baan in de horeca. Ook in de industrie zijn chefs van grote waarde: Nestlé, Unilever en andere grote foodbedrijven maken dankbaar gebruik van koks bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Welke rol spelen ze precies in de ontwikkeling van voedselproducten en hoe gaan ze te werk? Beeld: Anton Rinsema,...