Unilever-verpakking voor ijsjes zonder 'jasje' toch lastig te recyclen

solero-unilever

Een van de manieren waarop Unilever het plasticgebruik terugdringt, is het aanpassen van de verpakkingen voor voedingsmiddelen. Zo heeft het bedrijf bijvoorbeeld een doos ontwikkeld voor Solero-ijsjes die individuele plastic wrappers overbodig maakt.

Deze nieuwe verpakking bevat ingebouwde vakken, waardoor individuele ijsjes niet meer apart verpakt hoeven te worden. De doos is gemaakt van polyethyleen (PE) gecoat karton. ‘Deze coating zorgt ervoor dat ijs niet aan de verpakking blijft kleven en creëert een belangrijke vocht-barrière, die nodig is om ijs veilig en schoon te kunnen vervoeren,’ aldus Unilever. 

Recyclen van gelamineerd karton

Waar we ons wel over verbazen, is de weggooi-suggestie die op de verpakking staat. Op het ‘no wrapper’ multipack van de Solero’s staat namelijk de tekst ‘please recycle as carton’. Dat is gek, omdat een gelamineerde verpakking in Nederland helemaal niet bij het oud papier mag.

In een reactie naar Foodlog antwoordde Unilever: ‘We hebben nader onderzoek gedaan en het klopt dat binnen de huidige Nederlandse richtlijnen gelamineerde verpakkingen nog niet bij het oud papier ingeleverd kunnen worden. De internationale tekst:‘please reclyce as carton’ is voor Nederland dan ook niet ideaal. De technologie om het materiaal te recyclen bestaat echter al jaren. Dergelijke verpakkingen worden in verschillende EU-landen ook daadwerkelijk gerecycled.’

In Nederland blijkt in de praktijk karton-met-coating gewoon in het oud papier terecht te komen, al zeggen verwerkers het niet te kunnen verwerken. Papierrecyclingsbedrijven kunnen die kleine beetjes plastic prima aan, vertellen ons insiders, en lossen het probleem op door in het verpulpingsproces het plastic te scheiden. Dat kost echter meer tijd en dus geld. Op de grote volumes gelamineerd karton is de recyclesector niet ingesteld. Om die reden draagt de sector uit dat de nieuwe verpakkingssoorten niet kunnen worden gerecycled. Voor verwerking op grote schaal zijn nieuwe machines nodig. Die zijn technologisch al beschikbaar, maar vergen een moeilijk terug te verdienen investering.

Uitdagingen om samen op te lossen

Unilever ziet dat ook als een van de uitdagingen in de transitie naar een circulaire plasticketen. In zijn nieuwe plasticdoelen-statement spreekt het bedrijf dan ook van technische belemmeringen en wettelijke barrières die opgelost moeten (kunnen) worden.

Zo is bijvoorbeeld het gebruik van gerecycled plastic in verpakkingen voor voedingsmiddelen slechts beperkt toegestaan vanwege de voedselveiligheid en vragen de sorteer- en recyclingtechnieken om verdere innovatie vanuit kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Op dit moment bestaat nog veel verschil in het niveau van recycling tussen landen, regio’s en zelfs steden. Dat verklaart onder meer waarom de wrapperless verpakking bij ons eigenlijk geen recyclebestemming heeft.

Unilever vraagt van overheden, natuur- en milieuorganisaties en het bedrijfsleven om mee te denken over oplossingen voor deze en soortgelijke problemen. ‘Als Unilever werken we aan aanpassingen van verpakkingen om de recyclebaarheid te verbeteren, maar tegelijkertijd is het cruciaal dat geavanceerde sorteertechnieken en recyclingtechnologie worden ontwikkeld, om ook in de praktijk daadwerkelijk nieuwe hoogwaardige grondstoffen te maken, volgens de nieuwste technologische mogelijkheden.’

Pilot met Picnic

Op dit moment zijn de wrapperless Solero’s als pilot exclusief bij Picnic te verkrijgen. Als de pilot succesvol uitpakt, worden ze op meer plekken verkrijgbaar. De eerste reacties vanuit de consumenten zijn in ieder geval positief. Unilever: ‘Consumenten waarderen dat de verpakking erop gericht is minder plastic verpakkingsmateriaal te gebruiken, daarnaast is het voordeel dat er (door het voorkomen van individuele wrappers) minder verpakkingen zijn die in het milieu terecht kunnen komen.’

Bron: Foodlog, 08/10/2019

Lees ook
"Genderbalans op de werkvloer moet je actief nastreven"

"Genderbalans op de werkvloer moet je actief nastreven"

De foodsector kent een flink aantal prominente vrouwen, maar er is nog geen reden tot tevredenheid. Afgelopen jaar bleek dat het verschil tussen wat jonge mannen en vrouwen in het bedrijfsleven verdienen, is gegroeid. Hoe staat het met de positie van de vrouw in de voedingsmiddelenindustrie? En wat is er voor nodig om een goede balans te bereiken binnen...

Chef-koks in productontwikkeling: tussen marketeers en technologen

Chef-koks in productontwikkeling: tussen marketeers en technologen

Niet elke opgeleide chef-kok ambieert een baan in de horeca. Ook in de industrie zijn chefs van grote waarde: Nestlé, Unilever en andere grote foodbedrijven maken dankbaar gebruik van koks bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Welke rol spelen ze precies in de ontwikkeling van voedselproducten en hoe gaan ze te werk? Beeld: Anton Rinsema,...

Statiegeld op kleine plastic flesjes vanaf juli 2021

Statiegeld op kleine plastic flesjes vanaf juli 2021

Het hoge woord is eruit: per 1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Dat heeft Staatssecretaris Stientje van Veldhoven besloten. Voor kleine flesjes wordt dan 15 cent statiegeld gerekend. Inleverpunten voor kleine flesjes moeten niet alleen in de supermarkt komen, maar ook op treinstations, tankstations en bij cateraars. Bovendien...