Unilever wordt volledig Brits
Het hoge woord is eruit: Unilever heeft vandaag aangekondigd dat het bedrijf zijn duale structuur opgeeft en een volledig Brits bedrijf wordt. Het kantoor in Londen wordt het hoofdkantoor van Unilever, al zal het kantoor in Rotterdam niet sluiten. Dat wordt het hoofdkantoor van de divisie Foods & Refreshments.
Unilever bestaat op dit moment uit een Britse plc en een Nederlandse nv. Met de eenwording zegt Unilever een simpeler en flexibeler bedrijf te worden. Het bedrijf zegt in een persbericht dat er niets verandert aan de aanwezigheid in Nederland. Er gaan geen banen verloren en Unilever blijft genoteerd aan de Amsterdamse beurs.
Rotterdoom
Unilever werkt al jaren aan de eenwording van het bedrijf. De directe aanleiding daarvoor was de overnamepoging door Kraft Heinz in 2017. Aanvankelijk was het plan om een Nederlands bedrijf te worden met een hoofdkantoor in Rotterdam. In oktober 2018 werden die plannen afgeblazen, onder druk van Britse aandeelhouders die allerminst zin hadden in de verhuizing naar ‘Rotterdoom’. Volgens toenmalig topman Paul Polman was het de ophef over de afschaffing van de voor aandeelhouders nadelige dividendbelasting die de plannen de nek omdraaide.
Het grote gevecht
Journalist Jeroen Smit beschreef in het boek Het grote gevecht uitgebreid de overnamepoging van Kraft Heinz en de discussie rondom de verhuizing naar Rotterdam. Volgens hem speelden er andere belangen dan alleen de dividendbelasting mee bij het uiteenvallen van de Nederlandse verhuisplannen. Zelfs de belofte van Unilever om de aandeelhouders voor die belasting te compenseren heeft toen immers niet geholpen. Volgens Smit speelden ook nationalistische gevoelens een grote rol. Daarnaast worden de belangen van aandeelhouders onder de Britse wet beter beschermd. De Nederlandse wet houdt juist iets meer rekening met sociaal-maatschappelijke belangen rondom een onderneming. Smit noemt het mislukken van de verhuizing een klap voor Unilever als duurzame onderneming.
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Hein Schumacher maakt overstap van FrieslandCampina naar Unilever
Hein Schumacher verlaat Koninklijke FrieslandCampina als CEO per 1 mei. Hij heeft een nieuwe positie geaccepteerd als CEO van Unilever. De raad van commissarissen van FrieslandCampina feliciteert Hein Schumacher met deze nieuwe positie en is het proces gestart voor de benoeming van een nieuwe CEO.
Rechter wijst verzoek voorlopige voorziening Ben & Jerry’s af
Het is Ben & Jerry’s niet gelukt de verkoop in Israël te blokkeren. Een rechter in New York heeft het verzoek tot een voorlopige voorziening afgewezen.
Hogere omzet voor Unilever door prijsverhogingen
Unilever verkocht in het eerste half jaar van 2022 minder producten, maar maakte een hogere omzet vanwege prijsverhogingen. Door de prijzen van producten zelf te verhogen had Unilever weinig last van de inflatie. "Unilever heeft een half jaar neergezet dat voortbouwt op ons momentum van 2021, ondanks de uitdagingen van hoge inflatie en lagere mondiale...