Unilever ziet af van verhuizing naar Rotterdam

5 oktober 2018

Unilever zet de plannen om de bedrijfsstructuur te versimpelen niet door. Dat laat het concern vandaag weten in een persbericht. Daarmee is ook de bejubelde vestiging van het concern in Rotterdam van de baan.

Verhuizing Unilever

Unilever wilde, deels met oog op de Brexit, af van zijn duale structuur met zowel in Londen als in Rotterdam een hoofdkantoor. Dat zou het concern flexibeler maken en de concurrentiepositie verbeteren. Met veel lobbywerk en mooie beloften wist Nederland de Unilever-top over te halen voor Rotterdam te kiezen als vestigingsplaats. Die verhuizing zou nog wel goedgekeurd moeten worden door de aandeelhouders, waarvan het Britse deel op 26 oktober een stem zou uitbrengen. Daar zou 75% voor de verhuizing moeten stemmen.

Verzet aandeelhouders

De afgelopen weken kwamen steeds meer Britse aandeelhouders in opstand tegen het plan. Dat gebeurde niet alleen uit chauvinisme; aandeelhouders waren bang dat de verhuizing naar Nederland ervoor zou zorgen dat zij hun aandelen op de Britse beurs gedwongen zouden moeten verkopen. Inmiddels hadden al zeven beleggers met een gezamenlijk aandeel van zo’n 10% al laten weten tegen het plan te gaan stemmen. Daar kwam nog bij dat een adviesbureau voor Britse beleggers adviseerde tegen te stemmen.

Dividendbelasting

Nu de Raad van Bestuur van Unilever is gezwicht voor het verzet van de Britse aandeelhouders, blijft er dus zowel in Londen als in Rotterdam een hoofdkantoor. Het is nog de vraag welke stappen het concern gaat zetten om ook na de Brexit een goed lopend bedrijf te blijven. Voor de Nederlandse regering is de beslissing uiterst pijnlijk; de plannen om de dividendbelasting af te schaffen waren bedoeld om partijen als Unilever over te halen zich in Nederland te vestigen.

Altijd op de hoogte blijven?