Van Loon Group introduceert nieuw ketenconcept Varken op z’n Best

Ketenconcept Varken op zijn Best_foto Van Loon Group

Foto: Van Loon Group

Op initiatief van Van Loon Group startte 1 oktober 2020 het nieuwe ketenconcept Varken op z’n Best. Met dit concept wil Van Loon Group de kwaliteit van het varkensvlees te verhogen en de keten transparant, duurzaam en stuurbaar maken.

De uitrol vindt plaats onder regie van Best Star Meat, onderdeel van Van Loon Group. Inmiddels hebben zestien varkenshouders zich aangesloten bij Varken op z’n Best. Ketenpartners die onderdeel zijn van Varken op z’n Best zijn voerleveranciers AgruniekRijnvallei en De Heus Voeders, dierenartsenpraktijken De Varkenspraktijk en AdVee dierenartsen en fokkerijorganisaties PIC en Topigs Norsvin.

Integrale aanpak

"Varken op z’n Best gaat uit van een integrale aanpak met alle schakels in de keten, gebaseerd op drie elementen: kwaliteitsmanagement, duurzaamheid en keteninformatiesysteem", staat er in het persbericht te lezen. "De varkenshouder werkt met vaste genetica, bijbehorende voerplannen en heeft maximale focus op hygiënemanagement. In de keten kunnen aanpassingen in voer en mestverwerking snel doorgevoerd worden om hiermee de CO2-footprint te verlagen, tot wel 50 procent. Daarnaast wordt alle relevante data inzichtelijk gemaakt voor zowel de varkenshouder als de ketenpartners."

Een van de varkenshouders die zich heeft aangesloten bij het concept is Govert Frederix. Vanuit twee locaties levert hij met zijn familiebedrijf varkens aan Van Loon Group. Samen met zijn vrouw Susanne verzorgt hij dagelijks bijna 8.000 vleesvarkens. “Wij waren meteen enthousiast over Varken op z’n Best, het past bij hoe wij zelf kijken naar de keten" zegt Govert. "Ons brijvoerbedrijf bewijst dit, wij zetten reststromen uit humane consumptie om tot veevoer en voeren hiermee onze varkens. Een circulaire aanpak waarvan ik geloof dat het consumenten ook nog eens aanspreekt.”

Varkens Advies Team

De varkenshouder wordt ondersteund door het Varkens Advies Team. Dit team bestaat uit de bedrijfsdierenarts, voervoorlichter, varkenshouder en Live Stock coördinator van Best Star Meat. Het team geef advies waarbij gefocust wordt op het managen van gezonde varkens. Deze varkens groeien beter op; ze hebben minder voer nodig en de sterfte onder deze dieren is significant lager.  Door maximale samenwerking tussen de ketenpartners verbetert de varkenshouder zijn rendement.

Van Loon Group

Het familiebedrijf Van Loon Group bestaat uit zes producenten van vleesproducten en vleesvervangers, namelijk Van Loon Vlees, Meat Friends, Brandenburg Culinair, ENKCO, Best Star Meat en Verhey Vlees. Het nieuwe concept valt onder Best Star Meat

Lees ook
WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

Moet er een heffing komen op vlees? De vraag komt regelmatig voorbij in het nieuws. Volgens Wageningen University and Research kan een heffing op vleesproducten die de overheid doorgeeft aan de veehouder de duurzaamheid bevorderen.

Gebruik kooien in veehouderij wordt beëindigd

Gebruik kooien in veehouderij wordt beëindigd

De Europese Commissie is akkoord met het voorstel van het Europees Parlement om het gebruik van kooien in de veehouderij te verbieden. In 2023 worden wetsvoorstellen om kooien uit te faseren onderdeel van een herziening van de dierenwelzijnsregels.

Grote Europese meerderheid voor einde kooitijdperk

Grote Europese meerderheid voor einde kooitijdperk

Voor 2027 is het gebruik van kooien in de veehouderij verleden tijd. Althans, daar dringt het Europees Parlement op aan bij de Europese Commissie, als reactie op het Europees burgerinitiatief "Stop de kooien – End the Cage Age”, waarin 1,4 miljoen Europeanen deze oproep onderschreven.