Van Loon Group introduceert nieuw ketenconcept Varken op z’n Best

Ketenconcept Varken op zijn Best_foto Van Loon Group

Foto: Van Loon Group

Op initiatief van Van Loon Group startte 1 oktober 2020 het nieuwe ketenconcept Varken op z’n Best. Met dit concept wil Van Loon Group de kwaliteit van het varkensvlees te verhogen en de keten transparant, duurzaam en stuurbaar maken.

De uitrol vindt plaats onder regie van Best Star Meat, onderdeel van Van Loon Group. Inmiddels hebben zestien varkenshouders zich aangesloten bij Varken op z’n Best. Ketenpartners die onderdeel zijn van Varken op z’n Best zijn voerleveranciers AgruniekRijnvallei en De Heus Voeders, dierenartsenpraktijken De Varkenspraktijk en AdVee dierenartsen en fokkerijorganisaties PIC en Topigs Norsvin.

Integrale aanpak

"Varken op z’n Best gaat uit van een integrale aanpak met alle schakels in de keten, gebaseerd op drie elementen: kwaliteitsmanagement, duurzaamheid en keteninformatiesysteem", staat er in het persbericht te lezen. "De varkenshouder werkt met vaste genetica, bijbehorende voerplannen en heeft maximale focus op hygiënemanagement. In de keten kunnen aanpassingen in voer en mestverwerking snel doorgevoerd worden om hiermee de CO2-footprint te verlagen, tot wel 50 procent. Daarnaast wordt alle relevante data inzichtelijk gemaakt voor zowel de varkenshouder als de ketenpartners."

Een van de varkenshouders die zich heeft aangesloten bij het concept is Govert Frederix. Vanuit twee locaties levert hij met zijn familiebedrijf varkens aan Van Loon Group. Samen met zijn vrouw Susanne verzorgt hij dagelijks bijna 8.000 vleesvarkens. “Wij waren meteen enthousiast over Varken op z’n Best, het past bij hoe wij zelf kijken naar de keten" zegt Govert. "Ons brijvoerbedrijf bewijst dit, wij zetten reststromen uit humane consumptie om tot veevoer en voeren hiermee onze varkens. Een circulaire aanpak waarvan ik geloof dat het consumenten ook nog eens aanspreekt.”

Varkens Advies Team

De varkenshouder wordt ondersteund door het Varkens Advies Team. Dit team bestaat uit de bedrijfsdierenarts, voervoorlichter, varkenshouder en Live Stock coördinator van Best Star Meat. Het team geef advies waarbij gefocust wordt op het managen van gezonde varkens. Deze varkens groeien beter op; ze hebben minder voer nodig en de sterfte onder deze dieren is significant lager.  Door maximale samenwerking tussen de ketenpartners verbetert de varkenshouder zijn rendement.

Van Loon Group

Het familiebedrijf Van Loon Group bestaat uit zes producenten van vleesproducten en vleesvervangers, namelijk Van Loon Vlees, Meat Friends, Brandenburg Culinair, ENKCO, Best Star Meat en Verhey Vlees. Het nieuwe concept valt onder Best Star Meat

Lees ook
Voermaatregel Schouten berekend op de achterkant van een sigarendoos?

Voermaatregel Schouten berekend op de achterkant van een sigarendoos?

De Stichting Stikstofclaim (SSC) en Agrifacts (Staf) daagden het ministerie van Landbouw (LNV) in een kort geding over de voermaatregel van minister Schouten voor de melkveehouderij. Dat leverde vandaag een onverwachte ontdekking op.

Boerenorganisaties richten zich tot Rutte: ‘pak demonisering en stigmatisering aan’

Boerenorganisaties richten zich tot Rutte: ‘pak demonisering en stigmatisering aan’

Een bont gezelschap van 27 boerenbelangenorganisaties stuurde 18 juni een open brief naar minister-president Mark Rutte en de ministers van LNV, Justitie en Veiligheid, Economische Zaken en Klimaat en Volksgezondheid.

Van Loon Group introduceert The Blue Butcher op de Horecava

Van Loon Group introduceert The Blue Butcher op de Horecava

Op de Horecava presenteert Van Loon Group The Blue Butcher, een assortiment van vleesvervangers. Met dit nieuwe label wil het bedrijf inspringen op de toenemende vraag vanuit de markt naar alternatieven voor vlees. In totaal zijn er zes productvarianten waarvan een selectie te zien is bij de ENKCO-stand.