Ruim 2,5 miljoen kippen geruimd tijdens fipronil-crisis

11 september 2017

Pluimveebedrijven hebben sinds de start van de fipronil-crisis ruim 2,5 miljoen kippen geruimd. Dit heeft een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bevestigt tegen Eén Vandaag. Volgens Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, hebben pluimveehouders vaak geen andere keuze.

Ruien en schoonmaken

Veel pluimveehouders dachten dat de fipronil eerder zou worden afgebroken door de kippen te laten ruien. Dit gebeurt door middel van een dieet. In de praktijk valt dit tegen. Soms zijn de fipronilgehaltes nog hoger, omdat kippen de fipronil afbreken via de eieren.

Ook het schoonmaken van de stallen blijkt lastiger dan verwacht. Het gebruik van 3 procent waterstofperoxide gaf goede resultaten, maar de NVWA heeft dit verboden. Het middel kan ademhalingsproblemen veroorzaken bij de kippen.

Frustratie

Dit frustreert veel pluimveehouders volgens De Haan. Tegen Eén vandaag zegt ze dat veel boeren het "niet meer zien zitten". Ze verwacht daarom dat nog meer pluimveehouders besluiten om hun kippen te ruimen.

Sinds het uitbreken van de crises zijn 97 van de 747 geblokkeerde stallen schoon verklaard en volledig vrij gegeven. Bijna de helft van alle stallen (375) zit nog volledig op slot.

Lees ook:

Dossier Fipronil-affaire

Altijd op de hoogte blijven?