Ruim 2,5 miljoen kippen geruimd tijdens fipronil-crisis

pluimvee

Pluimveebedrijven hebben sinds de start van de fipronil-crisis ruim 2,5 miljoen kippen geruimd. Dit heeft een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bevestigt tegen Eén Vandaag. Volgens Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, hebben pluimveehouders vaak geen andere keuze.

Ruien en schoonmaken

Veel pluimveehouders dachten dat de fipronil eerder zou worden afgebroken door de kippen te laten ruien. Dit gebeurt door middel van een dieet. In de praktijk valt dit tegen. Soms zijn de fipronilgehaltes nog hoger, omdat kippen de fipronil afbreken via de eieren.

Ook het schoonmaken van de stallen blijkt lastiger dan verwacht. Het gebruik van 3 procent waterstofperoxide gaf goede resultaten, maar de NVWA heeft dit verboden. Het middel kan ademhalingsproblemen veroorzaken bij de kippen.

Frustratie

Dit frustreert veel pluimveehouders volgens De Haan. Tegen Eén vandaag zegt ze dat veel boeren het "niet meer zien zitten". Ze verwacht daarom dat nog meer pluimveehouders besluiten om hun kippen te ruimen.

Sinds het uitbreken van de crises zijn 97 van de 747 geblokkeerde stallen schoon verklaard en volledig vrij gegeven. Bijna de helft van alle stallen (375) zit nog volledig op slot.

Lees ook:

Dossier Fipronil-affaire

Lees ook
Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Minister Schouten bespreekt in een brief aan de Tweede Kamer de oplossing voor de “gelaagde, complexe en hardnekkige problematiek” binnen de NVWA. Er komt geen “groot, veelomvattend plan”, maar beheersbare stappen om de problemen op te lossen.

Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

Drie Indiase bedrijven leverden sesamzaad met ethyleenoxide aan de Europese markt. Bedrijven die het sesamzaad, of producten met het sesamzaad, verhandelen, moeten het uit de handel halen. De NVWA heeft betrokken bedrijven op de hoogte gesteld.

Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Veranderende consumptiegewoonten, fraude, vergrijzing en PFAS’s tarten de voedselveiligheid. Sommige risico’s staan op de radar, andere dreigingen zijn in opmars en nog te weinig in beeld. “Meer onderzoek is wenselijk.”