Teelt van vanille in Nederlandse kassen is mogelijk, maar niet commercieel haalbaar. Dat is de conclusie van een langdurig onderzoek aan de Wageningen Universiteit. De afgelopen jaren is de vanilleprijs omhoog geschoten.

Vorig jaar nog werd vanille in de media wel ‘het nieuwe goud’ genoemd. Toen steeg de prijs van de zoete, zwarte stokjes tot $600 per kilo, waarmee het duurder werd dan zilver. Zo’n driekwart van alle vanille wordt geteeld op Madagaskar, waar oogsten steeds vaker worden bedreigd door orkanen.

Nedervanille

Geen wonder dat het onderzoek naar Nederlandse teelt van vanille, dat werd uitgevoerd door de Greenhouse Technology groep van de Wageningen Universiteit, met veel interesse gevolgd werd. Onderzoeker Filip van Noort kreeg vijf jaar geleden vanilleplanten uit Oeganda, en onderzocht daarmee de beste teeltomstandigheden in een Nederlandse kas. ‘We hebben een teeltprotocol ontwikkeld dat gegarandeerd een goede kwaliteit vanille kan geven’, zegt hij. De vanille bloeide in het voorjaar en kon in het najaar worden geoogst.

Onzekerheden

Maar de hoop op grootschalige Nederlandse teelt is nu vervlogen. De onderzoekers komen tot de conclusie dat kasteelt van vanille commercieel niet haalbaar is. Omdat de prijs van vanille naar verwachting weer zal zakken, moet de teelt ook bij minder absurde prijzen rendabel zijn. Daar ligt het probleem, want het is geen makkelijke plant. ‘De vanilleteelt vraagt veel kennis en arbeid en de bloei is lastig,’ aldus Van Noort. ‘Het duurt minimaal twee jaar voordat de vanilleplant in bloei staat. Wanneer er bloei is, moeten de bloemen handmatig worden bestoven, wat veel arbeidstijd kost. Hoeveel kilo peulen een plant daadwerkelijk oplevert is onvoorspelbaar, want de verschillen tussen individuele planten zijn groot. Bovendien kunnen er tijdens de teelt plantenziekten ontstaan.

Het onderzoek naar Nederlandse kasteelt van vanille werd eind 2018 afgerond. Van Noort oppert nog wel een vervolgonderzoek, maar dan vooral om nieuwe kennis op te doen voor de buitenteelt in Afrika. In Nederlandse kassen zullen we vanille hoogstwaarschijnlijk niet gaan aantreffen.

Altijd op de hoogte blijven?