Veel suiker in satésaus

Satésauswijzer

Satésaus bevat veel suiker. Die conclusie trekt Questionmark uit de Satésauswijzer . Het product dat ook wel pindasaus heet, is in allerlei soorten en maten te vinden in de supermarkt, schrijft de organisatie.

Satésaus

Questionmark verzamelde 43 verschillende varianten van 20 merken. Deze beoordeelde ze op hun gehaltes aan zout en suiker en op de aanwezigheid van ongecertificeerde palmolie. Het merk Inproba belandt onderaan de satésauswijzer. Deze pindasaus bestaat voor bijna een derde uit suikers en bevat een te hoog zoutgehalte (2,2 gram) volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Questionmark ontdekte dat alle fabrikanten veel suiker in de saus doen. Een onbewerkte pinda bevat ongeveer 4 procent suiker. Questionmark constateerde dat veertien van de drieënveertig pindasauzen voor meer dan 20 procent uit suikers bestaan. De beste satésaus komt volgens Questionmark van Verstegen; die saus bevat 0,2 gram zout en 14,6 gram suikers.

Zelf maken

Satésaus kun je ook zelf maken van pindakaas en ketjap manis (gefermenteerd sojabonenmeel, water en suiker). Calvé adviseert één eetlepel bruine basterdsuiker toe te voegen aan circa 200 gram Calvé pindakaas en 50 ml. ketjap manis. Ketjap manis van bijvoorbeeld Conimex bevat 49,5 gram suikers per 100 ml. Wie de nieuwe Conimex ketjap manis Black Label gebruikt, koopt zelfs 75 gram suikers per 100 ml. Wie er huisgemaakte satésaus van maakt, eet uit de suikerpot.

Bron: Foodlog

Lees ook:

Nederlandse voedingsmiddelenindustrie gebruikt opnieuw meer duurzame palmolie (31 mei 2017)

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Kinderen krijgen te veel suiker binnen. Ze eten dagelijks twee keer de geadviseerde hoeveelheid. Foodwatch vraagt aandacht voor de overconsumptie van suiker met de Suikermaxdag. Zaterdag 9 juli bereikten Nederlandse kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud hun suikerlimiet voor een heel jaar.

Van suikerproducent tot suikerbietverwerker

Van suikerproducent tot suikerbietverwerker

Steeds meer voedselbedrijven weten waardevolle producten en materialen uit wat ooit hun restproducten waren te halen. Weinigen zijn hierin echter zo ver gevorderd als Royal Cosun.

SPA vermindert suikergehalte in frisdranken met 45%

SPA vermindert suikergehalte in frisdranken met 45%

Vanaf de lente van 2022 vernieuwt SPA de samenstelling van al hun frisdranken (bruisend en niet-bruisend). Voortaan bevatten de dranken 45 procent minder suiker en wordt er meer sap gebruikt. Ook krijgen alle frisdranken de benaming SPA Fruit.