Veevoermaatregelen gaan toch niet door

De geplande veevoermaatregelen gaan toch van tafel, zo weet de NOS uit Haagse bronnen. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat de vermindering in stikstof-uitstoot minimaal is.

Verzet

Het plan van minister Schouten was om het toegestane eiwitgehalte in krachtvoer van vee te verlagen van 1 september tot het einde van dit jaar. Zo zou er ruimte komen om binnen de stikstofregels volgend jaar 75.000 woningen te bouwen. Verschillende boerenorganisaties hadden veel verzet tegen de maatregelen. Zij vreesden onder andere dat de eiwitvermindering slecht zou zijn voor de gezondheid van het vee. Al eerder bleek dat de maatregelen niet goed onderbouwd waren. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de reductie te weinig stikstofbeperking zou opleveren. Door de droogte van afgelopen zomer is het gras namelijk minder eiwitrijk. Koeien hebben dus alsnog meer krachtvoer nodig dan gedacht. Dit doet de voorgestelde stikstofreductie teniet. Schouten wil nu een deel van de stikstofopbrengst van de zogenoemde warme sanering van varkensboeren gebruiken om in 2021 meer huizen te kunnen bouwen.

Reacties

Verschillende boerenorganisaties, die de laatste tijd actie voerden tegen de maatregelen, zijn blij: “LTO Nederland heeft, samen met anderen, heel hard gewerkt om deze maatregel van tafel te krijgen. Met resultaat. Boeren hoeven straks niet te kiezen tussen de gezondheid van hun dieren of het naleven van regelgeving. Het is op de valreep, maar de overheid heeft naar onze bezwaren geluisterd. De aanhouder wint. Laat dit een eerste stap zijn om met zinvolle oplossingen uit de stikstofcrisis te komen,” aldus Wil Meulenbroeks, voorzitter van de Vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland. Agractie stelt: "Wij zijn heel erg blij dat de meest extreme maatregel die we hebben gezien, ingetrokken wordt. Zijn we hiermee van alle problemen af? Nee. De komende weken hebben we een keuze, namelijk wie gaat er over de toekomst? Wij zelf, of laten we dat over aan anderen? Voor ons is het heel duidelijk dat we daar zelf een verantwoordelijkheid in moeten nemen."

 

\Bron: NOS

Thema's
Lees ook
Minister Schouten wil Nederlands mestbeleid vereenvoudigen

Minister Schouten wil Nederlands mestbeleid vereenvoudigen

Minister Schouten wil het mestbeleid in Nederland op de schop gooien. Het huidige beleid slaagt er niet om overal de waterkwaliteitsdoelen te halen en is bovendien te fraudegevoelig door de complexiteit. Er komen twee mogelijkheden voor boeren: of de mest in de directe omgeving uitrijden of naar verkopen aan een mestverwerker.

Minister Schouten maakt opzet eiwitstrategie duidelijk

Minister Schouten maakt opzet eiwitstrategie duidelijk

In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Schouten een opzet voor de Nationale Eiwitstrategie (NES). Dit plan bevat drie sporen: lokale teelt van eiwitrijke gewassen, ontwikkeling van alternatieve eiwitbronnen en verwaarden van reststromen. De minister verwacht eind dit jaar de uitgewerkte NES te kunnen presenteren.

Voermaatregel Schouten berekend op de achterkant van een sigarendoos?

Voermaatregel Schouten berekend op de achterkant van een sigarendoos?

De Stichting Stikstofclaim (SSC) en Agrifacts (Staf) daagden het ministerie van Landbouw (LNV) in een kort geding over de voermaatregel van minister Schouten voor de melkveehouderij. Dat leverde vandaag een onverwachte ontdekking op.