Veevoermaatregelen gaan toch niet door

De geplande veevoermaatregelen gaan toch van tafel, zo weet de NOS uit Haagse bronnen. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat de vermindering in stikstof-uitstoot minimaal is.

Verzet

Het plan van minister Schouten was om het toegestane eiwitgehalte in krachtvoer van vee te verlagen van 1 september tot het einde van dit jaar. Zo zou er ruimte komen om binnen de stikstofregels volgend jaar 75.000 woningen te bouwen. Verschillende boerenorganisaties hadden veel verzet tegen de maatregelen. Zij vreesden onder andere dat de eiwitvermindering slecht zou zijn voor de gezondheid van het vee. Al eerder bleek dat de maatregelen niet goed onderbouwd waren. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de reductie te weinig stikstofbeperking zou opleveren. Door de droogte van afgelopen zomer is het gras namelijk minder eiwitrijk. Koeien hebben dus alsnog meer krachtvoer nodig dan gedacht. Dit doet de voorgestelde stikstofreductie teniet. Schouten wil nu een deel van de stikstofopbrengst van de zogenoemde warme sanering van varkensboeren gebruiken om in 2021 meer huizen te kunnen bouwen.

Reacties

Verschillende boerenorganisaties, die de laatste tijd actie voerden tegen de maatregelen, zijn blij: “LTO Nederland heeft, samen met anderen, heel hard gewerkt om deze maatregel van tafel te krijgen. Met resultaat. Boeren hoeven straks niet te kiezen tussen de gezondheid van hun dieren of het naleven van regelgeving. Het is op de valreep, maar de overheid heeft naar onze bezwaren geluisterd. De aanhouder wint. Laat dit een eerste stap zijn om met zinvolle oplossingen uit de stikstofcrisis te komen,” aldus Wil Meulenbroeks, voorzitter van de Vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland. Agractie stelt: "Wij zijn heel erg blij dat de meest extreme maatregel die we hebben gezien, ingetrokken wordt. Zijn we hiermee van alle problemen af? Nee. De komende weken hebben we een keuze, namelijk wie gaat er over de toekomst? Wij zelf, of laten we dat over aan anderen? Voor ons is het heel duidelijk dat we daar zelf een verantwoordelijkheid in moeten nemen."

 

\Bron: NOS

Thema's
Lees ook
Drenthe wordt experimenteergebied voor duurzame landbouw

Drenthe wordt experimenteergebied voor duurzame landbouw

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft Drenthe aangewezen als gebied om met het verduurzamen van de landbouw te experimenteren.

Conclusies onderzoek naar gezondheid biologische kippen onder druk aangepast

Conclusies onderzoek naar gezondheid biologische kippen onder druk aangepast

In 2005-2007 liep in Nederland een grootschalig onderzoek naar de gezondheid van biologische kippen. In televisieprogramma Zembla vertelde de toenmalig onderzoeksleider dat ze onder druk de resultaten aanpaste. Uit het onderzoek zouden aanwijzingen blijken dat biologisch voedsel gezonder is, maar de officiële conclusie was dat er geen conclusie mogelijk...

Minister Schouten wil Nederlands mestbeleid vereenvoudigen

Minister Schouten wil Nederlands mestbeleid vereenvoudigen

Minister Schouten wil het mestbeleid in Nederland op de schop gooien. Het huidige beleid slaagt er niet om overal de waterkwaliteitsdoelen te halen en is bovendien te fraudegevoelig door de complexiteit. Er komen twee mogelijkheden voor boeren: of de mest in de directe omgeving uitrijden of naar verkopen aan een mestverwerker.