Veevoermaatregelen gaan toch niet door

De geplande veevoermaatregelen gaan toch van tafel, zo weet de NOS uit Haagse bronnen. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat de vermindering in stikstof-uitstoot minimaal is.

Verzet

Het plan van minister Schouten was om het toegestane eiwitgehalte in krachtvoer van vee te verlagen van 1 september tot het einde van dit jaar. Zo zou er ruimte komen om binnen de stikstofregels volgend jaar 75.000 woningen te bouwen. Verschillende boerenorganisaties hadden veel verzet tegen de maatregelen. Zij vreesden onder andere dat de eiwitvermindering slecht zou zijn voor de gezondheid van het vee. Al eerder bleek dat de maatregelen niet goed onderbouwd waren. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de reductie te weinig stikstofbeperking zou opleveren. Door de droogte van afgelopen zomer is het gras namelijk minder eiwitrijk. Koeien hebben dus alsnog meer krachtvoer nodig dan gedacht. Dit doet de voorgestelde stikstofreductie teniet. Schouten wil nu een deel van de stikstofopbrengst van de zogenoemde warme sanering van varkensboeren gebruiken om in 2021 meer huizen te kunnen bouwen.

Reacties

Verschillende boerenorganisaties, die de laatste tijd actie voerden tegen de maatregelen, zijn blij: “LTO Nederland heeft, samen met anderen, heel hard gewerkt om deze maatregel van tafel te krijgen. Met resultaat. Boeren hoeven straks niet te kiezen tussen de gezondheid van hun dieren of het naleven van regelgeving. Het is op de valreep, maar de overheid heeft naar onze bezwaren geluisterd. De aanhouder wint. Laat dit een eerste stap zijn om met zinvolle oplossingen uit de stikstofcrisis te komen,” aldus Wil Meulenbroeks, voorzitter van de Vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland. Agractie stelt: "Wij zijn heel erg blij dat de meest extreme maatregel die we hebben gezien, ingetrokken wordt. Zijn we hiermee van alle problemen af? Nee. De komende weken hebben we een keuze, namelijk wie gaat er over de toekomst? Wij zelf, of laten we dat over aan anderen? Voor ons is het heel duidelijk dat we daar zelf een verantwoordelijkheid in moeten nemen."

 

\Bron: NOS

Thema's
Lees ook
LTO en NAJK stoppen met overleg voermaatregelen

LTO en NAJK stoppen met overleg voermaatregelen

De LTO en NAJK staken de gesprekken met het ministerie van LNV over de voerspoormaatregelen. Zij noemen het gesprek zinloos zolang de berekeningen van het PBL niet bekend zijn. Verder voelen de organisaties dat het ministerie het alternatieve plan niet serieus neemt.

Boerenorganisaties vinden rapport Remkes niet haalbaar

Boerenorganisaties vinden rapport Remkes niet haalbaar

Maandag 8 juni presenteerde Commissie Remkes het eindadvies voor de stikstofproblematiek. In het rapport staat dat de stikstofuitstoot in 2030 moet zijn gehalveerd ten opzichte van 2019. De huidige aanpak van het kabinet is onvoldoende en vooral de landbouw moet 'een transitie maken'.

Supermarkten stellen boeren aansprakelijk voor schade blokkades, ministerie ‘kijkt maandag verder’

Supermarkten stellen boeren aansprakelijk voor schade blokkades, ministerie ‘kijkt maandag verder’

In een persbericht schrijven de gezamenlijke Nederlandse supermarkten (verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) dat ze veel begrip hebben voor de zorgen van Nederlandse boeren. Tegelijkertijd tonen ze zich ‘bezorgd over de aangekondigde acties van Farmers Defence Force gericht op het verstoren van de voedselvoorziening in Nederland.