De Vegetarische Slager viert Roockworst met Nieuwvleeschduik

EVMI_Roockworst_De vegetarische slager

De Vegetarische Slager vierde vrijdag 3 augustus de presentatie van de eerste vegan Roockworst met een knack op het strand van Scheveningen met een Nieuwvleeschduik. Deelnemers konden na een duik de eerste lichting van de vegan Roockworst proeven. Dit nieuwste product van de Vegetarische Slager ligt vanaf oktober in de Nederlandse supermarkten.

Plantaardige Roockworst

In 2011 won De Vegetarische Slager de Hart Hoofdprijs van Triodos Bank. Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, beloofde om het prijzengeld van 10.000 euro te investeren in de ontwikkeling van een plantaardige Roockworst. Zeven jaar later is het zover. De grootste uitdagingen bij het ontwikkelen van de plantaardige Roockworst waren de smaak en de 'knack'.

De worst is gemaakt van onder meer soja, aardappels en tapioca. Aanvankelijk werd nog een receptuur met ei gebruikt (de slager is tenslotte vegetarisch en dan mag een ei), maar dat maakte de structuur korrelig. Uiteindelijk zijn de ontwikkelaars erin geslaagd een helemaal plantaardige worst te maken. Dat werkte zelfs nog beter voor het gewenste mondgevoel.

Over de 'knack' willen de ontwikkelaars niet te veel kwijt. "Zonder te veel prijs te geven, ligt het geheim in een plantaardige casting, een vliesje op basis van zeewier die zorgt voor de juiste 'knack'. Daarnaast hebben de productontwikkelaars ook erg hun best gedaan op de juiste structuur, die moet een beetje vettig zijn. Ook dat is gelukt", vertelt Amadea Boneschansker, Brand Manager van de Vegetarische Slager.

"Dat we, samen met worstmakers en smaakspecialisten, zeven jaar gewerkt hebben aan dit product, duidt hoeveel belang we hechten aan een goeie Roockworst in alle opzichten", vertelt Korteweg. "Het is daarmee het product met het langste ontwikkelingstraject uit ons hele assortiment. Nu we de smaak te pakken hebben, brengen we graag meer vegan nieuws in de nabije toekomst."

EVMI_Roockworst_De-vegetarische-slager_2-300x225 De Vegetarische Slager

Sinds 2007 werkt Korteweg met een enthousiast team aan een vegetarische revolutie. Hun ideaal is om met De Vegetarische Slager vleesliefhebbers te laten beleven dat ze helemaal niets hoeven te missen als ze het vlees een of meer dagen achterwege laten. Producten van het merk zijn inmiddels verkrijgbaar bij ruim 4000 verkooppunten in 15 landen wereldwijd. De Roockworst is voorlopig alleen in Nederland verkrijgbaar.

Korteweg werd twee keer Ondernemer van het Jaar en nummer twee in de Duurzame 100 van Trouw (2017). Ook won De Vegetarische Slager de Bronzen Bal in De Telegraaf gehaktballenwedstrijd in een veld van 45 inzendingen, waarvan 44 op basis van echt vlees.

Lees ook:

       
Lees ook
EVMI jaaroverzicht, deel 4: steeds plantaardiger

EVMI jaaroverzicht, deel 4: steeds plantaardiger

De laatste dagen van 2020 zijn aangebroken, hoog tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar. In 5 delen bladeren we nog eens door de 8 EVMI's die zijn verschenen. Als er íets is dat leeft in de voedingswereld, dan is het wel de zoektocht naar plantaardige vervangers voor dierlijke producten. Niet alleen door een stijgende vraag van de klant, maar...

Westland Kaas en Those Vegan Cowboys lanceren plantaardige kaas

Westland Kaas en Those Vegan Cowboys lanceren plantaardige kaas

Westland Kaas en Those Vegan Cowboys brengen in 2021 een plantaardige alternatief voor kaas op de markt. De partijen vonden elkaar in hun 'gezamenlijke overtuiging dat vegan vooral lekker moet zijn', aldus het persbericht.

Plantaardige kazen van Boermarke

Plantaardige kazen van Boermarke

Boermarke gaat begin 2021 dagelijks 10 ton plantaardige kaas produceren, waarvoor een geheel nieuwe productielijn wordt opgezet. Voor dit hoogwaardige product hebben ze in MULTIVAC een passende partner gevonden met een processing- en verpakkingslijn op maat. Zij leveren een totaaloplossing van het slicen, verpakken, controleren tot het etiketteren om...