De Vegetarische slager wil in gesprek met NVWA over ‘schnitzelgate’

Vegetarische slager

Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager heeft de NVWA uitgenodigd voor een gesprek om de misverstanden over de naamgeving van vegetarische producten definitief weg te nemen. De aanleiding is de waarschuwing die de NVWA begin oktober gaf aan over productnamen. Deze zouden verwarrend en misleidend zijn. Een week later maakte de NVWA bekend dat het om de benamingen op de website ging.

Discussie

De discussie over de benamingen van vleesvervangers begon in 2012 met vragen van het CDA-kamerlid Jaco Geurts. Minister Schippers liet toen weten dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat er sprake zou kunnen zijn van verwarring op dit punt. Het Productschap voor Vee en Vlees diende toch een klacht in bij de NVWA. Ze kregen geen gelijk en dreigden met verdere stappen.

In december 2016 laaide de discussie opnieuw op. De Duitse landbouwminister Christian Schmidt wilde een verbod op ‘vleesnamen’ voor vegetarische producten. Dat leidde tot kamervragen van de VVD-kamerleden Ziengs en Lodders. Minister Schippers gaf opnieuw aan dat er geen enkele reden was om in te grijpen.

Vorige week onthulde de Belgische onderzoeksjournalist Dominique Soenens van Apache dat Europese lobby-organisaties uit de vleessector, zoals European Meat Network, de European Agri-cooperatives (Cogeca) en de UECBV met steun van Febev, de Federatie Belgisch Vlees, alles op alles zetten voor een Europees verbod op vleesassociaties in de naamgeving van vegetarische producten.

Einde aan de onduidelijkheid

Jaap Korteweg wil nu een einde aan alle onduidelijkheid. Korteweg: “Er is niets zo vervelend als een waarschuwing die uitgereikt wordt door een medewerker van de NVWA die aangeeft ‘het dossier niet te kennen en de achtergrond van de waarschuwing niet te kunnen duiden’. Het is fijn dat de NVWA de ontstane verwarring betreurt, maar ik wil graag dat er definitief een punt achter deze kwestie wordt gezet. Zowel de NVWA als De Vegetarische Slager kunnen hun tijd nuttiger besteden dan met zaken als deze.”

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
NVWA: Allergeneninformatie moet beter

NVWA: Allergeneninformatie moet beter

Veel bedrijven hebben de allergeeninformatie niet goed op orde. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na inspecties van bijna 13.000 bedrijven in de retail, ambacht en horeca. 60 procent van deze bedrijven informeert de klant onvoldoende over allergenen.

Vegetarische recepten meest gekozen categorie bij HelloFresh in 2022

Vegetarische recepten meest gekozen categorie bij HelloFresh in 2022

De helft van de Nederlanders wil minderen in hun vlees- en visconsumptie, blijkt uit recent onderzoek* van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Het afgelopen jaar werden vegetarische recepten zelfs het meest gekozen door klanten. Om vegetarisch eten voor de consument makkelijker te maken, werkt HelloFresh de hele maand maart samen met de Vegetarische...

Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Levensmiddelenbedrijven zijn primair verantwoordelijk voor voedselveiligheid. Het is de taak van de NVWA om toe te zien dat bedrijven de relevante wettelijke voorschriften op gebied van voedselveiligheid volgen. Omdat 100% (voedsel)veiligheid nou eenmaal niet te garanderen valt gaat ook bij industriële productie van levensmiddelen wel eens wat mis.