De Vegetarische slager wil in gesprek met NVWA over ‘schnitzelgate’

17 oktober 2017

Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager heeft de NVWA uitgenodigd voor een gesprek om de misverstanden over de naamgeving van vegetarische producten definitief weg te nemen. De aanleiding is de waarschuwing die de NVWA begin oktober gaf aan over productnamen. Deze zouden verwarrend en misleidend zijn. Een week later maakte de NVWA bekend dat het om de benamingen op de website ging.

Discussie

De discussie over de benamingen van vleesvervangers begon in 2012 met vragen van het CDA-kamerlid Jaco Geurts. Minister Schippers liet toen weten dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat er sprake zou kunnen zijn van verwarring op dit punt. Het Productschap voor Vee en Vlees diende toch een klacht in bij de NVWA. Ze kregen geen gelijk en dreigden met verdere stappen.

In december 2016 laaide de discussie opnieuw op. De Duitse landbouwminister Christian Schmidt wilde een verbod op ‘vleesnamen’ voor vegetarische producten. Dat leidde tot kamervragen van de VVD-kamerleden Ziengs en Lodders. Minister Schippers gaf opnieuw aan dat er geen enkele reden was om in te grijpen.

Vorige week onthulde de Belgische onderzoeksjournalist Dominique Soenens van Apache dat Europese lobby-organisaties uit de vleessector, zoals European Meat Network, de European Agri-cooperatives (Cogeca) en de UECBV met steun van Febev, de Federatie Belgisch Vlees, alles op alles zetten voor een Europees verbod op vleesassociaties in de naamgeving van vegetarische producten.

Einde aan de onduidelijkheid

Jaap Korteweg wil nu een einde aan alle onduidelijkheid. Korteweg: “Er is niets zo vervelend als een waarschuwing die uitgereikt wordt door een medewerker van de NVWA die aangeeft ‘het dossier niet te kennen en de achtergrond van de waarschuwing niet te kunnen duiden’. Het is fijn dat de NVWA de ontstane verwarring betreurt, maar ik wil graag dat er definitief een punt achter deze kwestie wordt gezet. Zowel de NVWA als De Vegetarische Slager kunnen hun tijd nuttiger besteden dan met zaken als deze.”

 

Altijd op de hoogte blijven?