Veilig werken met tarwemeelstof

De Gezondheidsraad heeft een nieuwe advieswaarde voor concentratie van tarwemeelstof in de lucht op de werkplaats. De nieuwe waarde is 0,2 milligram inhaleerbaar tarwemeelstof per kubieke meter. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat 20 juli is aangeboden aan de minister van SZW.

Tarwemeelstof

De Gezondheidsraad geeft dit advies omdat het inademen van tarwemeelstof kan leiden tot allergische klachten aan luchtwegen en ogen. De concentratie tarwemeelstof in de lucht op de werkplek bepaalt het aantal werknemers dat overgevoelig raakt voor de stof. Dit zijn werknemers in bakkerijen en de meelverwerkende industrie. Met de nieuwe advieswaarde wil de Gezondheidsraad het aantal mensen dat op de werkplek overgevoelig raakt beperken.

Advieswaarde

Hoe bepaalt de Gezondheidsraad deze advieswaarde? Ze berekenen bij welke concentratie werknemers ten opzichte van de niet beroepsmatig blootgestelde bevolking een extra kans van 1 procent hebben om overgevoelig te raken voor allergenen in tarwemeelstof. In 2004 berekende de Gezondheidsraad een concentratie van 0,12 milligram per kubieke meter lucht (0,12 mg/m3).

De nieuwe advieswaarde is berekend op basis van aanvullende onderzoeksgegevens. Nu komt de raad uit op 0,2 milligram inhaleerbaar tarwemeelstof per kubieke meter lucht (0,2 mg/m3). Voor het huidige advies gebruikte de commissie meer onderzoeksgegevens dan voor het vorige advies. De nieuwe, hogere, schatting is daarom betrouwbaarder.

Lees ook
Ouderen drinken het minst, jonge en hoogopgeleide mannen het meest

Ouderen drinken het minst, jonge en hoogopgeleide mannen het meest

Drie op de 5 Nederlanders drinken meer dan 1 glas alcohol per dag. Daarmee voldoen ze niet aan de richtlijn van de Gezondheidsraad. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2019 van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.

Nestlé ontwikkelt allergenenreducerend kattenvoer

Nestlé ontwikkelt allergenenreducerend kattenvoer

Nestlé komt met een wonderlijk product dat uitkomst biedt voor dierenvrienden die allergisch zijn voor katten. Onder het merk Purina heeft het bedrijf namelijk kattenvoer ontwikkeld dat de hoeveelheid allergenen in het haar en de huidschilfers van de kat reduceert. Wereldwijd is een op de vijf volwassenen in meer of mindere mate allergisch voor...

Vier op de tien recalls gevolg van foutieve allergeneninformatie

Vier op de tien recalls gevolg van foutieve allergeneninformatie

Verkeerde allergeneninformatie en verwisseling van grondstoffen, halffabricaten of etiketten veroorzaakten in 2018 de meeste terugroepacties van voedingsmiddelen. Dat meldt adviesbureau Allergenen Consultancy. In totaal telde de organisatie in 2018 evenveel allergenenmeldingen als in 2017.  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)...