Venz-hagelliedje niet meer op tv

ZEIST - Het bekende reclamedeuntje ‘Het hagelt, het hagelt, grote korrels Venz’, is sinds 21 december na 40 jaar niet meer te horen op tv.

Dat is het gevolg van een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam in een kort geding dat was aangespannen door liedjesschrijfster Marijke Philips en Buma/Stemra. Hoewel de rechter heeft bepaald dat Philips geen aanspraak kan maken op de overbekende melodie, kan ze dat wel op de 19 woorden tekst van het reclamespotje. Door deze uitspraak kan Venz de spot in deze vorm niet langer uitzenden.

Marijke Philips heeft in 2011 de auteursrechten op het liedje vastgelegd bij Buma/Stemra. Zij beweert de tekst en de muziek, die grotendeels op het bekende kinderversje ‘het regent het zegent’ berust, te hebben bedacht, aldus Venz. Toen de huidige eigenaar van Venz, levensmiddelenfabrikant HJ Heinz, in 2010 het oude liedje opnieuw inzette voor een nieuwe reclamecampagne, besloot Philips in 2011 een vergoeding te vragen aan Heinz.

Heinz erkende dat Philips destijds bij de allereerste ‘Het Hagelt’ commercial betrokken was, maar meende dat niet meer te achterhalen viel hoe tekst en muziek van het liedje destijds tot stand gekomen waren. De onderneming stelt dat voor de commercial is betaald en alle verplichtingen aan Buma/Stemra vanaf de jaren ’70 zijn nagekomen. "Uit coulance overweging zijn we het gesprek aangegaan en hebben naast de marktconforme vergoeding een passende handreiking gedaan die niet is aangenomen. Duidelijk werd dat mevrouw Philips een vergoeding eiste die substantieel boven de marktconforme vergoeding en de handreiking ligt. Daarop besloten we de zaak dan maar voor te laten komen", zegt Menno van der Vlist, marketing pr manager van Heinz.

Lees ook:

Ruzie om liedje ‘Het hagelt’ van Venz (11 december 2012)