Verbetering hygiëne roodvleessector

Slachthuis vlees

De NVWA Naleefmonitor voor slachthuizen moest vooruitgang brengen bij de door schandalen geplaagde vleessector. De hygiëne in de roodvleesbranche blijkt sinds de uitvoering op veel punten verbeterd.

Naming and shaming

Ziekte-uitbraken, afgebrande megastallen, vervuild vlees, toezicht dat tekort schiet; de vleessector heeft de afgelopen jaren te kampen gehad met verschillende misstanden. Dit was de reden voor het ministerie van Economische Zaken om een ‘vleesverbeterplan’ op te stellen. Onderdeel van dat plan is de naleefmonitor van de NVWA, aan de hand waarvan de instantie vanaf 2015 controleert of slachthuizen zich aan de regels voor hygiëne en dierenwelzijn houden. De resultaten van de verschillende slachthuizen blijken op een aantal onderdelen behoorlijk uiteen te lopen. In de zomer van 2018 maakte de NVWA voor het eerst de resultaten van de individuele bedrijven openbaar. Met deze methode van naming and shaming hoopt de NVWA dat de slachthuizen van elkaar leren.

Transparante inspecties

Sinds afgelopen jaar is ook bekend op welke manier de NVWA de slachthuizen inspecteert. Divisiehoofd bij de NVWA Jan Willem van der Ham licht toe: “In Nederland slachten 23 grote slachthuizen samen meer dan 90 procent van de roodvleesproductie. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor het naleven van de wet- en regelgeving ten aanzien van hygiëne en dierenwelzijn, maar vanwege het hoge slachtvolume staan die 23 bedrijven onder permanent toezicht. Wij verwerken de resultaten in dagelijkse rapporten.”

Daarnaast voert de NVWA steekproefsgewijs tactische controles uit, waarbij ze dieper inzoomen op specifieke onderdelen. De frequentie van deze controles is afhankelijk van het risicoprofiel van het bedrijf, dat weer deels is gebaseerd op de uitkomsten van de dagelijkse controles. Als bijvoorbeeld uit die inspecties blijkt dat zichtbare verontreiniging op de karkassen een verbeterpunt is, dan is daar bij de tactische controles meer aandacht voor. De resultaten van de tactische inspecties staan in de naleefmonitor.

Zichtbare verbetering

De roodvleessector verbeterde bijna alle punten in de naleefmonitor sinds de start van de inspecties. Zo deelde de NVWA in 2017 49 boetes vanwege vervuilde karkassen, tegenover 39 in de jaren 2015 en 2016 samen. Daarmee daalde de nalevingsscore op dit punt naar 88 procent; in 12 procent van de controles werd de nalevingsscore niet behaald. Door bijvoorbeeld flexibele slachtsnelheden te hanteren kan de sector deze score verbeteren. In de eerste helft van 2018 steeg het nalevingspercentage weer naar het oude niveau van 94 procent. De aanvoer van schone dieren (de verantwoordelijkheid van het slachthuis) en de temperatuur van de afgevoerde producten was bij de laatste publicatie op orde – met een nalevingspercentage van respectievelijk 93 procent en 96 procent - maar fluctueerde de afgelopen jaren.

Meer weten over de resultaten van de NVWA naleefmonitor? Lees dan het complete artikel van Janneke Vermeulen in de Hygiënespecial.  Deze special zat bij EVMI 3-2019.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 wijzigen de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De kosten die NVWA in rekening brengt voor activiteiten zoals keuringen, herinspecties en systeemtoezicht stijgen voor 2023. Op de website van NVWA staat een overzicht van alle tarieven.

NVWA: Onvoldoende controle op leeftijd bij online verkoop alcohol

NVWA: Onvoldoende controle op leeftijd bij online verkoop alcohol

Veel online aanbieders controleren onvoldoende op leeftijd bij de verkoop van alcohol, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). “Van 166 inspecties bij online aanbieders bleken er 16 geen leeftijdsverificatiesysteem te hebben en bij nog eens 106 aanbieders bevatte dit systeem tekortkomingen.”

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.