Verbetering hygiëne roodvleessector

Slachthuis vlees

De NVWA Naleefmonitor voor slachthuizen moest vooruitgang brengen bij de door schandalen geplaagde vleessector. De hygiëne in de roodvleesbranche blijkt sinds de uitvoering op veel punten verbeterd.

Naming and shaming

Ziekte-uitbraken, afgebrande megastallen, vervuild vlees, toezicht dat tekort schiet; de vleessector heeft de afgelopen jaren te kampen gehad met verschillende misstanden. Dit was de reden voor het ministerie van Economische Zaken om een ‘vleesverbeterplan’ op te stellen. Onderdeel van dat plan is de naleefmonitor van de NVWA, aan de hand waarvan de instantie vanaf 2015 controleert of slachthuizen zich aan de regels voor hygiëne en dierenwelzijn houden. De resultaten van de verschillende slachthuizen blijken op een aantal onderdelen behoorlijk uiteen te lopen. In de zomer van 2018 maakte de NVWA voor het eerst de resultaten van de individuele bedrijven openbaar. Met deze methode van naming and shaming hoopt de NVWA dat de slachthuizen van elkaar leren.

Transparante inspecties

Sinds afgelopen jaar is ook bekend op welke manier de NVWA de slachthuizen inspecteert. Divisiehoofd bij de NVWA Jan Willem van der Ham licht toe: “In Nederland slachten 23 grote slachthuizen samen meer dan 90 procent van de roodvleesproductie. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor het naleven van de wet- en regelgeving ten aanzien van hygiëne en dierenwelzijn, maar vanwege het hoge slachtvolume staan die 23 bedrijven onder permanent toezicht. Wij verwerken de resultaten in dagelijkse rapporten.”

Daarnaast voert de NVWA steekproefsgewijs tactische controles uit, waarbij ze dieper inzoomen op specifieke onderdelen. De frequentie van deze controles is afhankelijk van het risicoprofiel van het bedrijf, dat weer deels is gebaseerd op de uitkomsten van de dagelijkse controles. Als bijvoorbeeld uit die inspecties blijkt dat zichtbare verontreiniging op de karkassen een verbeterpunt is, dan is daar bij de tactische controles meer aandacht voor. De resultaten van de tactische inspecties staan in de naleefmonitor.

Zichtbare verbetering

De roodvleessector verbeterde bijna alle punten in de naleefmonitor sinds de start van de inspecties. Zo deelde de NVWA in 2017 49 boetes vanwege vervuilde karkassen, tegenover 39 in de jaren 2015 en 2016 samen. Daarmee daalde de nalevingsscore op dit punt naar 88 procent; in 12 procent van de controles werd de nalevingsscore niet behaald. Door bijvoorbeeld flexibele slachtsnelheden te hanteren kan de sector deze score verbeteren. In de eerste helft van 2018 steeg het nalevingspercentage weer naar het oude niveau van 94 procent. De aanvoer van schone dieren (de verantwoordelijkheid van het slachthuis) en de temperatuur van de afgevoerde producten was bij de laatste publicatie op orde – met een nalevingspercentage van respectievelijk 93 procent en 96 procent - maar fluctueerde de afgelopen jaren.

Meer weten over de resultaten van de NVWA naleefmonitor? Lees dan het complete artikel van Janneke Vermeulen in de Hygiënespecial.  Deze special zat bij EVMI 3-2019.

Thema's
Lees ook
NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

95 procent van de specerijenimporteurs voldoet aan de voedselveiligheidseisen. Dat blijkt uit inspectieresultaten van de NVWA, die deze week openbaar werden gemaakt. Tussen juli 2017 en juni 2018 controleerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of Nederlandse importeurs van specerijen zich aan de voedselveiligheidsregels houden. Het gaat om...

Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Het voedselveiligheidssysteem in Nederland blijft kwetsbaar. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een uitgebreid rapport over voedselveiligheidsrisico’s in Nederland, dat is opgesteld naar aanleiding van de fipronilcrisis in 2017. Volgens het rapport schieten de sector en de autoriteiten tekort als het gaat om opkomende risico’s,...

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees. Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen...