Verbod bpa in babyfles van kracht

BRUSSEL - Het verbod op de productie van bisfenol A (bpa) in babyflessen is op 1 maart in de hele EU van kracht geworden. Vanaf juni mogen de flessen ook niet meer verkocht worden.

Over bisfenol is al langere tijd discussie, ook in de wetenschap. Er zijn onderzoeken dat de stof de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel zou kunnen schaden, maar er zijn even zo vele studies die stellen dat bpa in kleine hoeveelheden niet schadelijk is. Denemarken en Frankrijk namen al eerder maatregelen tegen bisfenol A.

De nVWA legt in een persbericht over het bpa-verbod uit dat het denkbaar is dat geringe hoeveelheden BPA aan babyvoeding worden afgegeven wanneer het babyflesje wordt verhit. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit stelt echter ook dat  de nVWA heeft in Nederland nooit afgifte van BPA uit babyflesjes aan heeft kunnen tonen.

Adi
EFSA handhaafde in september 2010 de bestaande aanvaardbare dagelijkse inname (adi) van bpa van 0,05 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag. In een poll van evmi.nl gaf 56 procent toen aan dat het toch maar beter is de stof niet te gebruiken. Er zijn veel geluiden dat bpa niet onschuldig is en het is beter het zekere voor het onzekere te nemen.

Nog eens 16 procent stelde dat bpa misschien niet schadelijk is, maar in een kwaad daglicht staat, dus uit marketingoogpunt maar beter vervangen kan worden.

Lees ook:
EU-verbod op bpa in babyfles (26 november 2010)

'Bisfenol beter niet gebruiken (22 november 2010)'

WHO: bisfenol A niet schadelijk (15 november 2010)

EFSA handhaaft ADI bisfenol A (1 oktober 2010)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over bisfenol (bpa)