De vergunning van het chemische gewasbeschermingsmiddel chloorpyrifos wordt zeer waarschijnlijk niet verlengd. Dat schreef de European Food Safety Authority (EFSA) afgelopen vrijdag in een persbericht op zijn website.

De Europese Commissie heeft de EFSA gevraagd om een verklaring af te geven over de beschikbare resultaten van de beoordeling van chloorpyrifos op menselijke gezondheid. “Het middel richt mogelijk neurologische schade aan tijdens de ontwikkeling van jonge kinderen en kan mogelijk ook genetische mutaties veroorzaken,” liet de autoriteit weten.

De Europese licentie voor het gebruik van chloorpyrifos loopt eind januari 2020 af. Ondanks dat de beoordeling nog niet compleet is, kan de EFSA al wel zeggen dat het middel niet voldoet aan de normen van volksgezondheid. Er kan dus geen niveau worden vastgesteld waaronder het middel veilig te gebruiken is.

Land- en tuinbouworganisatie Vilt schrijft: “Elk gebruik van vloeibare producten met chloorpyrifos wordt definitief verboden vanaf 1 oktober, vanaf 1 februari 2020 worden ook de granulaten verboden.” Het verbod treft vooral de fruit- en groenteteelt.

Altijd op de hoogte blijven?