Verkleurende vleessticker studenten RUG wint WK

BOSTON - Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn in Amerika wereldkampioen geworden met een sticker die verkleurt als vlees te veel bacteriën bevat.

Ze wonnen de titel in Boston waar het Massachusetts Institute of Technology (MIT) jaarlijks de iGEM-wedstrijd houdt. Studenten synthetische biologie moeten daarbij een bacterie met biotechnologie ombouwen voor een praktisch doel.

De Groningse studenten synthetische biologie hebben Food Warden ontwikkeld. Dit is een sticker (of eigenlijk een soort capsule) die fungeert als detectiesysteem voor vlees dat gaat bederven.

Bacillus subtilis

Food Warden is een compleet systeem waarin bacteriën (Bacillus subtilis) in een speciale folie zitten die vluchtige stoffen uit vlees wel doorlaat, maar die verder volledig is afgesloten voor vloeistoffen en bacteriën.

De Bacillus subtilis die vluchtige stoffen van bedorven vlees detecteren, repliceren in E.coli en activeren pigment (blauw of geel), zodat de capsule opzwelt en verkleurt als het vlees niet goed meer is.

De sticker is simpelweg thuis in een verpakking met vlees te plakken om na te gaan of het product nog goed is.

'Flabbergasted'

“We zijn helemaal 'flabbergasted', we hadden echt niet verwacht zo hoog te eindigen”, reageert Renske van Raaphorst van het Groningse team op scientias.nl

Er deden 170 teams uit de hele wereld mee. Eerder waren de studenten uit Groningen met de innovatie ook al kampioen geworden bij de Europese iGEM-wedstrijd.

Sponsors van het iGEM-team Groningen zijn behalve de RUG, DSM, Sonac, Thermo Fisher Scientific en stichting Biotechnologie Nederland (SBN).

Bekijk een uitleg van Food Warden

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement